Het Noodfonds is een laatste vangnet. Vluchtelingen kunnen een beroep doen op het Fonds onder bepaalde voorwaarden:
Wordt een aanvraag goedgekeurd door VluchtelingenWerk, dan krijgen vluchtelingen een gedeelte van de kosten vergoed. Aanvragen worden ingediend bij de regionale stichtingen van VluchtelingenWerk.
Met een gift voor het Noodfonds zorg jij dat wij in schrijnende en urgente gevallen direct kunnen helpen met een noodzakelijke bijdrage. Vluchtelingen bevinden zich in een kwetsbare periode in hun leven. Jouw bijdrage kan het verschil maken!
Vluchtelingen kunnen in verschillende situaties een beroep doen op het Fonds. Hieronder staan vier voorbeelden. Of lees het verhaal van Amina uit Somalië, die een beroep deed op het fonds.
Gezinshereniging is een voorbeeld van een kostenpost waarvoor vluchtelingen een beroep kunnen doen op het VluchtelingenFonds.
In bepaalde gevallen is het aanvragen van hereniging van een vluchteling met zijn of haar gezinsleden een dure onderneming. Voor vluchtelingen wier gezinshereniging rond is, maar die geen geld hebben om hun familieleden te laten overkomen, betaalt VluchtelingenWerk (een deel van) de vliegtickets.
Een onderdeel van het Noodfonds is het zogenaamde Legesfonds. Leges zijn kosten die je aan overheidsinstellingen betaalt voor diensten die zij uitvoeren. Bijvoorbeeld als je een nieuw rijbewijs aanvraagt.
Ook voor het aanvragen van een verblijfsvergunning of gezinshereniging moet je deze leges betalen. Dat kan flink in de papieren lopen. Het Legesfonds dekt een deel van deze kosten als het nodig is.
Asielzoekers die géén asielvergunning krijgen, moeten volgens de wet terugkeren naar hun land van herkomst. Op het moment dat de beslissing tot terugkeer wordt genomen, stopt de overheid met het bieden van gratis onderdak en leefgeld.
Veel van de landen van herkomst zijn helemaal niet veilig, meent VluchtelingenWerk. Vluchtelingen die een goede kans maken om op basis van een nieuwe asielprocedure alsnog in Nederland te mogen blijven, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming uit het Noodfonds. VluchtelingenWerk biedt deze mensen zogenaamd daggeldvergoeding, zodat ze niet op straat komen te staan. Ze krijgen deze tegemoetkoming voor een bepaalde periode, meestal maximaal zeven maanden.
Ook tijdens de asielprocedure lopen sommige vluchtelingen tegen hoge bedragen aan. Niet alle kosten die je tijdens de procedure maakt, worden namelijk vergoed.
Vluchtelingen die onafhankelijk van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) documentenonderzoek willen laten doen of verklaringen van deskundigen willen achterhalen, moeten dit bijvoorbeeld zelf betalen.
Omdat deze documenten en verklaringen soms nodig zijn voor een zorgvuldige en eerlijke asielprocedure, kunnen vluchtelingen deze kosten onder bepaalde voorwaarden vergoed krijgen door het Noodfonds.
Ook in schrijnende situaties kunnen vluchtelingen aankloppen bij het Noodfonds. Bijvoorbeeld als zij een afscheidsbezoek aan een ernstig ziek familielid willen brengen, maar zelf geen vliegticket kunnen betalen. Onder voorwaarden worden de kosten vergoed.