De onderstaande terugkeeranimatie informeert vluchtelingen over wat wij rondom zelfstandige terugkeer doen en waarom wij dit doen. Zodat asielzoekers weten dat terugkeer een optie is en zij hiervoor bij VluchtelingenWerk terechtkunnen.
In november 2020 is er een doorstart gemaakt in onze terugkeerbegeleiding met het project Met Opgeheven Hoofd 3. Asielzoekers van wie de asielaanvraag is afgewezen moeten Nederland zelfstandig verlaten. Met behulp van het programma zet VluchtelingenWerk Nederland haar jarenlange ervaring op het gebied van toekomstoriëntatie en terugkeerbegeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers voort. Uitgeprocedeerde asielzoekers worden, waar nodig in afstemming met ketenpartners en andere belangenorganisaties, begeleid in het overkomen van de praktische en emotionele barrières om een weloverwogen keuze ten aanzien van terugkeer te kunnen maken. Asielzoekers kunnen hun opties voor terugkeer bespreken met een consulent landen van herkomst.
Om een veerkrachtige terugkeer te kunnen realiseren werken we in het begeleidingstraject aan het in kaart brengen van oplossingen voor medische, economische en psychosociale uitdagingen. Vooral als mensen jaren hebben gewacht op een beslissing over hun asielaanvraag is terugkeer vaak en meervoudig vraagstuk. Mensen die daadwerkelijk terugkeer overwegen, kunnen contact opnemen met een onafhankelijke partnerorganisatie in hun land van herkomst. Zo kunnen zij op basis van recente en relevante informatie beslissingen maken over hun toekomst. Kiest iemand voor zelfstandige terugkeer via het project Met Opgeheven Hoofd, dan maakt de cliënt samen met een Consulent Landen van Herkomst en de partnerorganisatie een plan. Eenmaal terug, begeleidt de partnerorganisatie de terugkeerder met de besteding van het re-integratie budget en faciliteert de nieuwe start waar mogelijk met advies en laagdrempelige counseling.
Wat het project onderscheidt van andere terugkeerorganisaties in Nederland is de ondersteuning door lokale, onafhankelijke partnerorganisaties in landen van herkomst tot een jaar na terugkeer. VluchtelingenWerk Nederland en haar partnerorganisaties zijn lid van ERSO, een netwerk van inetrnationale NGO’s die zich bezighouden met terugkeer en re-integratie. Via het ERSO-netwerk werken we nauw en persoonlijk samen in meer dan veertig landen. Mensen in ons programma keren terug met een initieel re-integratieplan. Met behulp van de partner organisaties wordt na aankomst in het land van herkomst het plan dusdanig aangepast dat het perspectief biedt in de lokale situatie. Onze partnerorganisaties blijven meedenken met terugkeerders.
Voor meer informatie zie de ERSO-folder.
Vluchtelingen die niet in Nederland mogen blijven, krijgen te maken met veel drempels die belemmeren dat ze teruggaan naar het land van herkomst.
Wij vinden het belangrijk dat terugkeer zoveel mogelijk gebeurt volgens een aantal principes:
Met goede begeleiding is terugkeer mogelijk. Daar gelooft VluchtelingenWerk in. En zo maken we de cirkel van onze dienstverlening rond: het adviseren van (uitgeprocedeerde) asielzoekers en vluchtelingen van A tot Z – van aankomst tot zelfstandigheid – waar ter wereld dit ook is.
In het kader van onze terugkeeractiviteiten verschijnt er een online nieuwsbrief. Hierin staat informatie over onze terugkeeractiviteiten en specifiek over het project. Bekijk hier nieuwsbrief nr. 7 van september 2020 en nieuwsbrief nr. 8 van november 2020.
Eind 2020 is het project MOH2 geëindigd. De belangrijkste uitkomsten van MOH2 kun je teruglezen in de 'Eindpublicatie MOH2: Met Opgeheven Hoofd - Toekomstoriëntatie en terugkeerbegeleiding'
Voor de begeleiding rondom terugkeer werken we nauw samen met partners in Nederland die zich bezighouden met terugkeer en re-integratie. Ook maken we deel uit van ERSO, het netwerk van European Reintegration Support Organisations. ERSO ondersteunt in samenwerking met partner-NGO's in landen van herkomst de duurzame re-integratie van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Het project Met Opgeheven Hoofd 3 wordt mogelijk gemaakt door de subsidieregeling Ondersteuning Zelfstandig Vertrek (OZV) via de Dienst Terugkeer en Vertrek. Terugkeerbegeleiding is sinds 2016 in projectvorm deel van de dienstverlening van VluchtelingenWerk. Het huidige project loopt tot oktober 2023.
Voor algemene vragen over het project of voor specifieke vragen over terugkeer kunt u terecht bij onze Consulenten Landen van Herkomst: