Afgerond project Startbaan: wat hebben we bereikt?

Na drie jaar is project Startbaan afgerond en ons doel ruimschoots behaald. Niet de beoogde zeshonderd, maar 789 vluchtelingen traden toe tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarmee bewijst Startbaan dat investeren in de arbeidsparticipatie van vluchtelingen loont. Project Startbaan is afgerond in 2016.

Over Startbaan

Startbaan is een gezamenlijk project van VluchtelingenWerk Nederland en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Vluchtelingen zijn gemotiveerd en willen dolgraag aan de slag, maar in de praktijk blijkt de afstand tot de arbeidsmarkt vaak groot. Door de inzet van 210 vrijwillige jobcoaches van Startbaan, werd die afstand in korte tijd overbrugd. Maar het was ons niet gelukt zonder de steun van onze Startbaanpartners. De afgelopen jaren verbonden gemeenten en bedrijven als Manpower, Jumbo, Accenture, maar ook publieke instellingen als de Belastingdienst en ROC´s zich aan het project.

Netwerk verstevigen

Nu het project ten einde is, houden onze inspanningen om vluchtelingen aan een baan te helpen niet op. We zijn trots op wat we hebben bereikt, maar realiseren ons dat we de komende jaren voor een grote opgave staan. Daarom hopen we ons netwerk van bedrijven en instellingen in de toekomst te verstevigen en uit te breiden. Met wat extra aandacht krijgen ook de vluchtelingen die nu nog wachten op een baan de kans om een zelfstandig leven op te bouwen in Nederland.

Bekijk hier in één oogopslag de resultaten van project Startbaan. Voor een uitgebreider overzicht van onze mijlpalen, bekijk dan ook onze resultatenfilm hieronder.

 

 • Startbaan-deelnemers Firas, Melanya en Mamammad

  Melanya

  In Armenië werkte Melanya in een bakkerij. Ze runde de winkel, bakte en decoreerde taarten en deed de administratie. Samen met haar man vluchtte ze uit haar land toen zij haar leven niet meer zeker was. Ze kreeg hier drie kinderen en wilde werken om voor haar gezin te kunnen zorgen. Liefst bij een bakker, maar elke baan was welkom.

   

  Firas

  Firas (29 jaar) komt uit Irak. Daar studeerde hij geneeskunde en werkte hij op de spoedeisende hulp. In 2011 vluchtte hij naar Nederland. Hij wist één ding zeker: ik ben arts, ik blijf arts. Het was zijn droom om ook in Nederland als arts aan de slag te gaan.

   

   

  Foto van MahammadMahammed

  Mahammed (29 jaar) wilde niets liever dan een administratieve functie bij een telecombedrijf in zijn vaderland Somalië. Vijf jaar geleden kwam hij noodgedwongen naar Nederland. Hij wilde hier dolgraag aan het werk als administratieve kracht.

  Wat doen onze deelnemers nu voor werk? Hoe blikken zij terug op hun deelname aan project Startbaan? Firas, Melanya en Mahammad vertellen het graag zelf:

 • Dank aan de Nationale Postcode Loterij

  Project Startbaan was niet mogelijk geweest zonder de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen miljoenen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken elke maand kans op honderdduizenden prijzen én steunen tegelijkertijd goede doelen organisaties. Project Startbaan bedankt daarom alle deelnemers van de Loterij!

 • In de voetsporen van Startbaan: Project VIP

  Uit ervaring weten we dat vluchtelingen meer nodig hebben om aan het werk te kunnen dan een inburgeringscursus. Zij missen een netwerk, spreken vaak de Nederlandse taal nog onvoldoende, hebben niet de passende diploma´s en weten nog te weinig over de Nederlandse arbeidsmarkt. Werkgevers zijn vaak onvoldoende bekend met vluchtelingen en onbekend maakt onbemind. Project VIP creëert een integrale aanpak voor vluchtelingen, overheid en werkgevers en neemt drempels weg. Met het project willen we 1500 vluchtelingen begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Meer informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: