Afgerond project Werk-Woorden

Voor een vlotte integratie is het van belang dat vluchtelingen de taal voldoende beheersen. VluchtelingenWerk Nederland startte daarom het project Werk-Woorden, waarbij vluchtelingen samen met vrijwillige taalcoaches Nederlands oefenen in de praktijk. Dit project is afgerond in 2015.

 • Het project

  Werk-Woorden borduurt voort op het grote succes van het project Taal in Beweging dat in 2012 is gestart. De taal op een laagdrempelige, persoonlijke manier oefenen was de essentie van dit project. Bijvoorbeeld door samen naar een museum te gaan, of naar de bibliotheek. Daarnaast werd gewerkt aan het uitbreiden van het sociale netwerk. Werk-Woorden voegt daar twee belangrijke factoren aan toe: het vergroten van de zelfredzaamheid en de participatie in de samenleving.

  Goede match

  Werk-Woorden koppelt een vluchteling aan een vrijwillige taalcoach. De koppels trekken minstens een half jaar lang anderhalf uur per week met elkaar op. Voor succesvolle coaching is een goede match belangrijk. Het moet natuurlijk wel klikken tussen vluchteling en taalcoach. Daarom wordt rekening gehouden met hun wensen en interesses.

  De Rabobank Foundation is medefinancier van Werk-Woorden
   
  Het VSBfonds is medefinancier van Werk-Woorden

  Financiering

  VSBfonds en Rabobank Foundation zijn medefinanciers van Werk-Woorden. Het project is gestart op 1 december 2014 en loopt tot 1 maart 2016.

 • Achtergrond

  Vluchtelingen zijn in Nederland verplicht een inburgeringscursus te volgen. Taal is daar een belangrijk onderdeel van. Onze ervaring leert dat het volgen van taallessen alleen vaak onvoldoende is om de taal te leren spreken. Daarom startte VluchtelingenWerk het project Werk-Woorden.

  Taal in de praktijk

  Een vreemde taal leren gaat vlotter als je zoveel mogelijk in de praktijk kunt oefenen, bij voorkeur in combinatie met eigen interesses en ambities. Voor vluchtelingen is dit vaak erg lastig. De meesten van hen hebben nog geen sociaal netwerk en zijn daardoor weinig in de gelegenheid de taal te oefenen. Werk-Woorden biedt hen die mogelijkheid wél.

 • Onze rol

  VluchtelingenWerk zet zich in om zoveel mogelijk taalkoppels te maken. Kwaliteit van de match en professionaliteit staan hierbij altijd voorop.

  Goede match maken

  Ieder traject begint bij het werven van vrijwilligers. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende toegerust zijn voor hun taak biedt VluchtelingenWerk hen trainingen en begeleiding aan. Door middel van intakegesprekken met zowel vrijwilligers als vluchtelingen, proberen we steeds de meest succesvolle match te maken. Daarbij kijken we onder meer naar gemeenschappelijke interesses.

  Sociaal netwerk, zelfredzaamheid en participatie

  De taal leren staat natuurlijk centraal, maar de taalkoppels hebben ook aandacht voor andere factoren die vluchtelingen verder helpen: hun sociale netwerk uitbreiden, hun zelfredzaamheid vergroten en meer participeren in de samenleving. Op die manier kunnen vluchtelingen de Nederlandse taal steeds meer inzetten om actief deel te nemen aan de samenleving.

 • Resultaat

  Persoonlijke doelstellingen

  Werk-Woorden is een project op maat. Dat betekent dat iedere vluchteling zelf een aantal doelstellingen formuleert. De één heeft als doel iets te kunnen bestellen in de winkel, de ander wil zich voorbereiden op de arbeidsmarkt door vakjargon onder de knie te krijgen. Voor alle gestelde doelen geldt: ze zijn realistisch.

  Doelstelling project

  Iedere vluchteling die zijn persoonlijke doelstelling haalt, is voor ons een succes. Kwaliteit gaat dan ook absoluut voor kwantiteit. Toch hebben we onszelf een doel gesteld: we streven ernaar om 800 taalkoppels te hebben gevormd wanneer het project op 1 maart 2016 afloopt.

Bekijk onze huidige projecten

Ben je benieuwd voor welke projecten we ons op dit moment inzetten? Neem een kijkje op onze pagina met projecten.

Bekijk onze huidige projecten >>

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: