Praat je met mij of over mij?

Bekend maakt bemind: een vluchteling op bezoek

In de klas, op de werkvloer, de sportvereniging of de hobbyclub: overal wordt óver vluchtelingen gesproken. Met het project Bekend maakt Bemind bieden wij de mogelijkheid in gesprek te gaan mét een vluchteling en geven wij hem of haar een gezicht. 

 

Onze speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers komen in koppels op bezoek, een vluchteling en een niet-vluchteling. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten delen zij feitelijke informatie over vluchtelingen, maar vooral hun persoonlijke verhaal: waarom moet iemand vluchten en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen?

Bekend maakt Bemind in tijden van corona
Door de coronacrisis en de maatregelen vanuit de overheid kan Bekend maakt Bemind momenteel jammer genoeg geen ontmoetingen verzorgen. Daarom hebben we een digitaal aanbod gemaakt voor het onderwijs zodat leerlingen zich thuis op een alvast kunnen verdiepen in wat het betekent om vluchteling te zijn.
In de lesbrief staan opdrachten die gericht zijn op persoonlijke verhalen van vluchtelingen, inleven en reflectie. De lesbrief kun je hier gratis downloaden. Een nadere toelichting voor docenten vind je hier.

Nodig ons uit bij jou op school
De lesbrief staat op zichzelf maar is ook een mooi opstapje naar een Bekend maakt Bemind-sessie later dit jaar. Wil je ons na de coronacrisis uitnodigen op jouw school? Stuur nu alvast een bericht naar: bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl, dan kunnen we de voorlichtingen straks des te sneller voor je inplannen.
 

 • Het project

  Iedereen heeft wel een mening over vluchtelingen. Soms is deze mening gebaseerd op feiten, maar vaak op misverstanden en vooroordelen. Een ontmoeting is dé manier om vooroordelen weg te nemen en begrip te creëren. Het project Bekend maakt Bemind faciliteert deze cruciale ontmoetingen op kleine schaal met scholieren, burgers, media en politiek. Tijdens de voorlichting delen we feitelijke informatie: waarom moeten mensen vluchten? Wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en een migrant? Vervolgens vertelt een vluchteling over zijn of haar persoonlijke ervaring en gaan de voorlichters het gesprek aan.

  Bekend maakt Bemind wordt onder andere gefinancierd door de Adessium Foundation en onze donateurs.

 • Achtergrond

  VluchtelingenWerk onderstreept het belang van een breed draagvlak voor de bescherming van vluchtelingen. Want wat heb je aan veiligheid, als je vervolgens wordt buitengesloten? Naast het bieden van juridische en maatschappelijke begeleiding en het behartigen van de belangen van vluchtelingen en asielzoekers op nationaal en Europees niveau, maakt VluchtelingenWerk zich hard voor een vluchteling-vriendelijk klimaat waar vluchtelingen zich veilig voelen en de mogelijkheid krijgen tot participatie. Het mogelijk maken van ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders, zoals binnen het project Bekend maakt Bemind, is daar onderdeel van. Want ontmoeting leidt vaak tot wederzijds begrip. Als mensen een vluchteling spreken, dan is hij al snel niet meer 'die ander' maar een mens met een verhaal, een mens van vlees en bloed: bekend maakt bemind.

 • Werkwijze

  Met Bekend maakt Bemind beogen we een ander publiek te bereiken dan we normaal met onze brede landelijke campagnes doen door een bottom-up benadering: we zoeken de doelgroep lokaal op en gaan met mensen in gesprek. De voorlichtingsactiviteiten worden uitgevoerd door teams van voorlichters, waarvan minimaal een persoon zelf een vluchtelingachtergrond heeft. Voorlichtingen zijn altijd gratis.

  Maatwerk

  Met Bekend maakt Bemind bieden we altijd maatwerk. Ons team denkt graag mee over hoe we de ontmoeting kunnen laten aansluiten op de lokale situatie of behoefte. Ook beschikken we over een veelheid aan ondersteunende (voorbereidende) materialen zoals lespakketten en kijk- en doetips als interessante documentaires, exposities en voorstellingen. Bekijk het aanbod onder het kopje hieronder.

   

 • Doe-, kijk-, en luistertips voor scholen en volwassenen

  Wij beschikken we over een veelheid aan ondersteunende materialen zoals lespakketten en kijk- en doetips als interessante documentaires, exposities en voorstellingen.

  Placemat: bevorder interactie

  Nodig je een vluchteling uit in je klas? Dan kun je deze placemat gebruiken ter voorbereiding, om interactie tussen de leerlingen en de vluchteling te vergroten. Met deze placemat stimuleer je de leerlingen van te voren na te denken over de vragen die zij de vluchteling zouden willen stellen. 

  Toolkits: doe-, kijk-, en luistertips voor scholen en volwassenen

  Maak gratis gebruik van onze toolkits voor scholen of volwassen. Hierin hebben wij allerlei documentaires, voorstellingen, boeken en websites verzameld die gebruikt kunnen worden ter voorbereiding, verdieping of discussie.

 • Meer weten of meedoen?

  Meer weten over het project of de mogelijkheden bespreken?

  Neem contact op met onze landelijke projectleider Abeline van der Bijl: avanderbijl@vluchtelingenwerk.nl. Of bel naar: 020 34 67 311. Zij is aanwezig van maandag tot en met donderdag.

  Wil je liever dat wij contact opnemen met jou? 

   

Volg ons via: