Bekend maakt Bemind: in gesprek met een vluchteling

Op de werkvloer, in de klas, in de zorg, bij de woningcorporatie, de gemeente, het vervoersbedrijf of de politie: overal hebben we te maken met nieuwe culturen, zien we nieuwe Nederlanders. Of ze nou klasgenoot, patiënt, klant, collega of buurman zijn, vaak wordt óver vluchtelingen gesproken en minder met hen. Met het project Bekend maakt Bemind bieden wij de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een vluchteling en krijgt hij of zij een podium.

Door een ontmoeting krijg je meer inzicht in de redenen waarom mensen vluchten en voor welke dilemma’s vluchtelingen komen te staan. Ook vertelt de vluchteling zijn of haar persoonlijke verhaal: waarom hij of zij is gevlucht en hoe het is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Na de voorlichting kun je vragen stellen en snap je misschien beter wat het inhoudt om ‘een vluchteling’ te zijn. Je zult zien dat het mogelijk is om een gesprek over een lastig onderwerp ook genuanceerd te kunnen voeren,  met respect voor elkaars mening.

Vraag een gastles aan

Steun de voorlichters met een donatie

Bekend maakt Bemind tijdens corona

In de groep/klas: Live als het kan

Tijdens de coronacrisis proberen wij onze Bekend maakt Bemind sessies waar mogelijk live te laten doorgaan. In overleg met jullie kijken we graag hoe we de voorlichting op een veilige manier kunnen inrichten.

In de groep/klas: Nodig ons online uit

Omdat live nu niet altijd kan of gewenst is, bieden we ook de mogelijkheid om onze voorlichters online uit te nodigen. Het online programma is gelijk aan het live programma, alleen zijn de voorlichters dan niet fysiek aanwezig in de groep of in de klas.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden – live en online – te bespreken: bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl

Thuis: digitaal lesmateriaal

Ten slotte bieden we een digitale lesbrief voor het onderwijs waarmee leerlingen zich thuis kunnen verdiepen in wat het betekent om vluchteling te zijn. Voor de docenten is een toelichting bij deze digitale lesbrief beschikbaar. Beide zijn te downloaden via onderstaande links:

Digitale lesbrief downloaden >>

Toelichting downloaden >>

Nodig ons (online) uit bij jou op school
De digitale lesbrief die scholen kunnen aanvragen staat op zichzelf maar is misschien ook een mooi opstapje naar een Bekend maakt Bemind-sessie bij jou op school later dit jaar. Heb je Interesse? Stuur ons vast een bericht, zodat we de voorlichtingen straks sneller kunnen inplannen. We hebben ook beperkt de mogelijkheid om online realtime voorlichtingen te realiseren.  Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl


"We hebben meer begrip en respect gekregen voor vluchtelingen. Ik zou de voorlichting zeker aanraden, je leert er veel van!"- NHL Stenden, Leeuwarden


Stel je voor…
Dat jij je leven niet zeker bent in je eigen land. Dat je huis is gebombardeerd en dat je geen thuis meer hebt. Of dat je opgepakt wordt omdat je reist buiten de grenzen van je dorp om te studeren en dat niet is toegestaan door het bewind in jouw land.

Stel je voor...dat jouw leven gevaar loopt omdat je seksuele voorkeur niet wordt geaccepteerd. Dat je alles wat je hebt opgebouwd plots achter moet laten, vaak zonder afscheid te kunnen nemen van vrienden en familie. Dat je al je spaargeld en soms dat van je familie aan jouw vlucht moet uitgeven. Dat je niet weet waar je familie en vrienden zijn en of ze überhaupt nog leven, of dat je geen contact meer met ze kunt opnemen omdat je ze anders in gevaar te brengt.

Wat zou dat met jou doen?
Luister in het filmpje hieronder naar een kort fragment van het verhaal van één van onze voorlichters, en stel je eens voor dat jij het zou zijn!

Moustafa's verhaal | Bekend Maakt Bemind

Ben je geraakt en wil je meer weten? Mail bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl en nodig ons uit!

Wil je nog meer geprikkeld worden. Klik dan hieronder door naar de filmpjes van Hassan, Osila of Ahmad, dit zijn enkele van onze andere voorlichters.

Moustafa | Osilah | Ahmad | Hassan

 • Het project

  Iedereen heeft wel een mening over vluchtelingen. Soms is deze gebaseerd op feiten, maar vaak op misverstanden en vooroordelen. Een ontmoeting is dé manier om vooroordelen weg te nemen en begrip te creëren. Het project Bekend maakt Bemind faciliteert deze cruciale ontmoetingen op kleine schaal waarbij een vluchteling vertelt over zijn of haar persoonlijke ervaringen. Tijdens de voorlichting delen we feitelijke informatie: waarom moeten mensen vluchten? Wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en een migrant? Gezamenlijk gaan de voorlichters, een vluchteling en een niet-vluchteling, het gesprek aan met de groep.


  "Een indrukwekkende voorlichting, je kon een speld horen vallen. Een collega zei al: tijdens mijn lessen zijn ze nooit zo stil en aandachtig aan het luisteren." - Aventus Deventer


  Bekend maakt Bemind iets voor jou?

  Enkele van onze voorlichters vertellen een kort fragment van hun verhaal. Maar hun verhaal is nog lang niet compleet. Er zitten zoveel verschillende facetten en redenen achter een vlucht naar een compleet ander land, met een andere taal, andere cultuur en andere gebruiken. Wil je meer weten over waarom iemand moet vluchten en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Neem contact op met bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl en boek een voorlichting in een van onze regio's!

 • Achtergrond

  VluchtelingenWerk vindt het belangrijk dat er een breed draagvlak in onze samenleving is voor de bescherming van vluchtelingen. Want wat heb je aan veiligheid, als je vervolgens wordt buitengesloten?

  Naast het bieden van juridische en maatschappelijke begeleiding en het behartigen van de belangen van vluchtelingen en asielzoekers op nationaal en Europees niveau, maakt VluchtelingenWerk zich hard voor een vluchtelingvriendelijk klimaat waar vluchtelingen zich veilig voelen en de mogelijkheid krijgen tot participatie.
  Het project Bekend maakt Bemind maakt ontmoetingen mogelijk tussen vluchtelingen en Nederlanders. Ontmoeting leidt vaak tot wederzijds begrip. Als mensen een vluchteling spreken, dan is hij al snel niet meer 'die ander' maar een mens met een verhaal, een mens van vlees en bloed: bekend maakt bemind.


  “ Ik werk al 25 jaar bij deze woningcorporatie die statushouders huizen aanbiedt. Ik realiseer me na vandaag pas dat wat wij doen slechts een heel klein begin is. Ergens weer thuis zijn, daar is veel meer voor nodig dan alleen een dak boven het hoofd." - Mooiland bedrijfsdag


   

 • Werkwijze

  Met Bekend maakt Bemind proberen we een (zeer) diverse groep mensen te bereiken. Mensen met verschillende gewoonten en achtergronden die een goede afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving. Dit doen we door een bottom-up benadering: we zoeken mensen op en gaan met elkaar in gesprek. Op school, bij een organisatie of bedrijf. Een getraind team van vrijwilligers komt op bezoek, een vluchteling en een niet-vluchteling. We bieden ook maatwerk en denken graag mee over hoe we de ontmoeting kunnen laten aansluiten op de lokale situatie of behoefte.


  “Ik dacht dat het een saaie dag zou worden, maar het verhaal van Rana was echt heel erg interessant, ik heb er veel van geleerd. Ook hoe eenzaam het is om te moeten vluchten en wat je allemaal verliest eigenlijk.” - Hendrik Pierson College Zetten


  Enthousiast? Mail bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl en nodig ons uit!

   

 • Doe-, kijk-, en luistertips voor scholen en volwassenen

  Maak gratis gebruik van onze toolkits die we speciaal voor scholen en volwassenen hebben ontwikkeld. Hierin hebben wij een selectie documentaires, voorstellingen, boeken en websites verzameld die gebruikt kunnen worden ter voorbereiding, verdieping of discussie in het kader van het onderwerp vluchten.

  Download de toolkit voor volwassenen >>

  Download de toolkit voor scholen >>

  Bereid je klas voor
  Door gebruik te maken van onze toolkit kan onze komst goed worden voorbereid. De ervaring leert dat het gesprek veel sneller en diepgaander op gang komt wanneer leerlingen al kennis hebben gemaakt met het onderwerp en vooraf hebben nagedacht over vragen die ze zouden willen stellen.


  "De klas beoordeelde de voorlichting met een 10. Het verhaal van de vluchteling maakte veel indruk." - Helicon Helmond


  Verdiep je verder in het onderwerp
  Ook nadat de voorlichting heeft plaatsgevonden, zijn er nog best een aantal zaken die beter inzicht kunnen geven in het onderwerp vluchten, die mensen kunnen gebruiken bij het vormen van hun mening. Daarom zijn de toolkits voorzien van allerlei mogelijkheden om verdere verdieping in het onderwerp te realiseren.

 • Meer weten of meedoen?

  Meer weten over het project of de mogelijkheden bespreken?

  Neem contact op met onze landelijke projectleider Abeline van der Bijl: avanderbijl@vluchtelingenwerk.nl. Of bel naar: 020 34 67 311. Zij is aanwezig van maandag tot en met donderdag.

  Download de informatiefolder >>


  "Je zag tijdens de les gezichten wel veranderen, het was vaak bij het persoonlijke verhaal erg stil." - Willem van Oranje College Wijk en Aalburg


  Wil je liever dat wij contact opnemen met jou?

 • In de media

  Bekend maakt Bemind is regelmatig in het nieuws. Hieronder vind je een selectie van artikelen over dit project.

  Het eerste jaar in Nederland was heel moeilijk, vertelde Ahmad Almousa maandagavond in Zaal Marktzicht in Prinsenbeek. ,,Ik was bang van jullie.’’ Dat waren de eerste zinnen die Ahmad deelde met Rotaryclub Prinsenbeek en omstreken - 4-03-2020

  "Zij hadden namelijk de wens dat de leerlingen wat meer zouden leren over vluchtelingen, om zo ook te zien dat niet iedereen het even goed heeft in de wereld."- 3-12-2019

  VluchtelingenWerk Zuid en Miss Grand Netherlands organiseren een indrukwekkende Catwalk of Life op de Vrouwen van Nu Beurs. "Twee moedige jonge vrouwen. Bewuste keuzes om hun eigen weg te bewandelen. Wat hun afkomst ook is, hun droom geboren in hun hart, is het waard om nageleefd te worden."  Hiervan is een verslag op de website van VluchtelingenWerk. - 29-10-2019

  In het magazine 'Vrouwen van Nu' verschijnt hierover een artikel.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: