Project Euro-Passie

Net als iedereen hebben ze wensen en dromen: vluchtelingjongeren die in Nederland hun leven aan het opbouwen zijn. Maar goed met geld omgaan, blijkt niet altijd eenvoudig… Tot hun 18e jaar regelen de overheid of ouders de meeste geldzaken (huur, ziektekosten, verzekeringen etc.). Maar vanaf hun 18de moeten de jongeren dit opeens zelf regelen. Het project Euro-Passie ondersteunt ze hierbij.

 • Het project

  Het project Euro-Passie biedt een gelijknamige cursus waarin jongeren voorlichting krijgen over geld. De insteek is positief: wat zijn hun dromen en ambities en hoe zorgen zij ervoor dat ze deze kunnen bereiken? Welke rol speelt geld hierin en hoe kunnen zij dan het beste hun geldzaken regelen? Hoe werkt het met de bank, leningen en sparen? Wat gebeurt er als je 18 wordt en alles zelf moeten gaan betalen? En hoe financier je je studie?

  De cursus is toegespitst op jongeren van 17 tot en met 23 jaar. Iedereen die betrokken is bij vluchtelingjongeren kan de cursus geven. Denk aan docenten, budgetcoaches en begeleiders.

  De cursus is speciaal ontwikkeld voor laaggeletterden.

  Video over Euro-Passie

  Bekijk hieronder een mooie video waarin Mohamed en Achmad vertellen wat ze aan de cursus Euro-Passie gehad hebben.

  Project Euro-Passie: vluchtelingjongeren leren omgaan met geld

 • Doelstelling en samenwerking

  Doelstelling

  Het doel van het project is om problematische schulden te voorkomen bij kwetsbare jonge vluchtelingen en hen met behulp van een nieuw ontwikkelde methodiek te leren hoe om te gaan met geld. Het project besteedt specifiek aandacht aan de financiële consequenties van het bereiken van de 18-jarige leeftijd.

  Samenwerking

  Euro-Passie is door VluchtelingenWerk Nederland ontwikkeld in samenwerking met Pharos en New Dutch Connections. Het ministerie van Sociale Zaken financiert het project.

 • Methode

  De cursus Euro-Passie bestaat uit informatieve en proactieve oefeningen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van film- en fotomateriaal, spelelementen waarbij de jongeren zelf aan de slag gaan en opdrachten die erop gericht zijn om met elkaar in gesprek te gaan over geldzaken.

  Schrijfopdrachten zijn zoveel mogelijk uit de methode gehouden om de aansluiting met en aandacht van de doelgroep niet te verliezen. Ons doel is om de jongeren spelenderwijs financieel zelfredzaam te maken zodat ze hun dromen stap voor stap kunnen waarmaken.

  De cursus bestaat uit de volgende drie delen.

  Deel 1: introductiebijeenkomst

  Bijeenkomst 1 is een eerste kennismaking en draait om het creëren van een open sfeer. Hierbij komen onderwerpen aan bod als individuele dromen, verschillen en overeenkomsten tussen het herkomstland en Nederland, veranderingen van 18- naar 18+ en ondersteuning bij financiële problemen.

  Deel 2: vijf bijeenkomsten

  Begeleiders en jongeren gaan vervolgens in vijf bijeenkomsten aan de slag met vijf verschillende onderwerpen. Ze kiezen samen welke onderwerpen als eerste behandeld worden. De onderwerpen zijn:

  • Administratiemap
  • Internetbankieren
  • Hoeveel geld krijg ik en wat moet ik betalen?
  • Sparen en verleidingen
  • Lenen, schulden en boetes

  Deel 3: laatste bijeenkomst

  De laatste bijeenkomst staat in het teken van de evaluatie, een vooruitblik en een eindfeest met uitreiking van certificaten.

 • Rol van VluchtelingenWerk

  Met 40 jaar ervaring kent VluchtelingenWerk vluchtelingen als geen ander. Wij begeleiden hen vanaf de aankomst in Nederland en zijn bekend met hun specifieke problemen en omstandigheden. Wij bouwen een vertrouwensband op die essentieel is bij een gevoelig onderwerp als financiën. Onze medewerkers en vrijwilligers hebben speciale aandacht voor de culturele verschillen die bij het omgaan met geld komen kijken. Ook houden wij rekening met het taal- en opleidingsniveau van onze cliënten.

  De cursus Euro-Passie wordt beschikbaar gesteld aan iedereen die beroepsmatig of vrijwillig met vluchtelingjongeren werkt, zoals docenten, budgetcoaches of begeleiders.

 • Persoonlijke verhalen

  Maya Butalid - regionaal projectleider Euro-Passie VluchtelingenWerk Zuid-Nederland

  “Euro-Passie geeft vluchtelingjongeren het broodnodige inzicht in hun eigen financiële situatie. We weten uit de pilots die we hebben gehouden dat ze vrijwel allemaal hun geld maandelijks helemaal opmaken. Of soms nog wel meer dan dat… Als ze daar tijdens de oefening achter kwamen, hoorde ik heel veel ‘aha’s’!

  Deze jongeren hebben vrijwel allemaal toekomstdromen: de één wil doktersassistente worden, de ander automonteur… Omdat wij ze tijdens Euro-Passie uitdagen om hier actief over na te denken, wordt het duidelijk wat ze moeten doen om daar te komen. Bijvoorbeeld door minder geld uit te geven en te sparen. Door dit aan elkaar te koppelen, geeft het ze echt de motivatie om ermee aan de slag te gaan. En het besef: we kunnen wel dromen, maar als we niks doen, dan blijft het een droom.”

  Efrem Gebreab - activiteitenbegeleider VluchtelingenWerk Zuid-Nederland

  “Euro-Passie maakt jongeren veel bewuster. Ze denken vaak te weten hoe hun geldzaken ervoor staan, maar daarin blijken ze zich dan toch te vergissen... Met deze cursus krijgen ze meer inzicht. Zo moeten ze hun in- en uitgaven op een rijtje zetten. Je moet dan heel goed doorvragen, want van een heleboel kleine uitgaven zijn ze zich niet bewust. Zo krijgen ze veel beter inzicht in wat er aan geld binnenkomt en vooral, wat er uitgaat.

  Ik vind het belangrijk dat ze deze cursus op tijd volgen, het liefst nog vóór ze zelfstandig wonen. Want als ze eenmaal 18 jaar zijn en op zichzelf wonen, dan is een schuld zo gemaakt. En schulden staan een goede toekomst in de weg.  Dus hoe eerder ze Euro-Passie volgen, hoe beter!”

 • Presentatie Euro-Passie

  Op 28 oktober 2019 is Euro-Passie gepresenteerd in Colour Kitchen in Utrecht.

   

 • Meer weten of meedoen?

  Voor lokale vestigingen van VluchtelingenWerk Nederland

  Medewerkers van VluchtelingenWerk kunnen de cursus Euro-Passie geven. Interesse? Neem contact op met de landelijke projectleider van Euro-Wijzer, Corine van Egten, cvanegten@vluchtelingenwerk.nl, telefoon: (020) 346 73 38 of met een van de regionale projectleiders van Euro-Wijzer.

  Voor externe organisaties

  Wil jouw organisatie de cursus Euro-Passie zelf geven, dan adviseren wij om eerst de training voor cursusleiders en begeleiders te volgen.
  Geïnteresseerd in de mogelijkheden of heb je vragen? Neem contact op met de landelijk projectleider Kitty Scholten: kscholten@vluchtelingenwerk.nl  of  (070) 320 20 57.

  Prijzen Euro-Passie

  • Euro-Passie handboek van de cursus incl. werkbladen en spelset: €40 *
  • Euro-Passie spelset: €25 *
  • Euro-Passie training van cursusleiders en begeleiders, incl. materialen, p.p.: €275 **
  • Levensgroot Euro-Passie spel (inkomsten en uitgaven): €395*
  • Levensgroot Euro-Passie Snakes&Ladders (schulden en leningen) : €395*

  * Exclusief verzendkosten
  ** Groepen van minimaal 8 personen

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: