Vakantie voor vluchtelingkinderen

Even ontsnappen aan alle zorgen en lekker spelen op vakantie: dat is ontzettend belangrijk voor kinderen. Helaas is dat voor kinderen van vluchtelingen vaak geen optie. Daarom organiseert VluchtelingenWerk al dertig jaar vakantieweken. Vluchtelingkinderen hebben een weekje ontspanning hard nodig. Zeker aangezien vanwege corona de Kindervakantieweken in 2020 niet door konden gaan.

Voor wie zijn de Kindervakantieweken?

De weken zijn speciaal bedoeld voor vluchtelingkinderen, die anders niet op vakantie kunnen gaan. Zij kunnen een weekje lekker spelen op vakantie goed gebruiken. Hun ouders zijn druk bezig met de taal leren en hun plek vinden hier in Nederland. Dat geeft kinderen soms ook zorgen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bijvoorbeeld als ze zien hoe moeilijk het voor hun ouders is om hun leven op te bouwen.

VluchtelingenWerk Nederland

Waarom is het belangrijk?

Vluchtelinggezinnen wonen vaak klein en er is weinig privacy. Daarom is het zo belangrijk dat de kinderen er eens uit kunnen. Zo kunnen ze even ontspannen en is er wat afleiding van de dagelijkse zorgen. De corona-tijd legt nog extra druk op kinderen. Tijdens een vakantieweek kunnen ze even ontsnappen aan alle zorgen. Ze maken er vriendjes en ze ondernemen leuke activiteiten, zoals een bosspel, een film kijken of knutselen. Veel vluchtelingkinderen zijn nooit eerder op vakantie geweest. Nu kunnen ze na de zomer op school ook vertellen wat ze deze zomervakantie allemaal hebben beleefd!

Voor kinderen (6-12 jaar) in gemeente

Voor de zomer van 2021 mogen vluchtelingkinderen die op de basisschool zitten en al in een huis in een gemeente wonen zich aanmelden. Dit jaar organiseren we dus helaas géén vakantieweken voor jongeren in de middelbare school-leeftijd en ook niet voor eenoudergezinnen en niet voor mensen die in de centrale opvang wonen. Natuurlijk hopen we dat in 2022 wel weer gewoon te doen! We vinden het natuurlijk ontzettend jammer dat we deze zomer de jongeren en gezinnen geen leuk weekje weg kunnen bezorgen. Daarom hebben we deze brochure ontwikkeld: Activiteitencheck: 'Wat is er te doen deze zomer'. Daar staan allemaal ideeën in voor andere uitjes en activiteiten voor kinderen, jongeren en gezinnen, die je in je eigen buurt kan doen. Ook draaien op de azc's de Time4You’s weer.

Wat kan jij doen?

Steun VluchtelingenWerk en de Kindervakantieweken met een gift. Geef vluchtelingkinderen de kans om te ontsnappen aan hun soms vreselijke herinneringen en bezorg hen een leuke en zorgeloze week!

Help mee met een gift

Vrijwilliger worden?

Wil jij mee als vrijwilliger op een kindervakantieweek om een groep kinderen te begeleiden? Stuur dan een e-mail naar: kindervakantieweken@vluchtelingenwerk.nl

Onze partners

Om de vakanties goed te kunnen organiseren, werken we samen met deze erkende kindervakantieorganisaties: Stichting VakantieKind, Stichting Weekje Weg, Y Camps, Sociale Groepsvakanties van Nivon en Club Adventure. Om deze mooie activiteit uit te voeren ontvangen we al jaren giften van onder andere deze fondsen: Protestantse Kerk Nederland, Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe en Stichting het R.C. Maagdenhuis.

Kindervakantieweken een impressie

Krijg alvast een impressie van de vakantieweken die VluchtelingenWerk al jaren organiseert, samen met tientallen vrijwillgers.

Persoonlijke ervaringen van vakantiegangers

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: