Het hebben van betaald werk draagt bij aan de participatie en integratie van vluchtelingen. Als iemand werkt doet hij/zij mee, voorziet hij in zijn eigen bestaan en draagt hij bij aan de samenleving. De meeste vluchtelingen starten hun nieuwe leven in Nederland zonder baan en in een uitkeringssituatie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de arbeidsparticipatie van vluchtelingen ook na jaren verblijf in Nederland laag is.
Vluchtelingen vormen een zeer diverse groep. Ze zijn vaak zeer gemotiveerd om in Nederland te gaan werken, maar lopen tegen drempels aan waardoor het vaak niet lukt om zonder ondersteuning een baan te vinden. Vertragende factoren zijn bijvoorbeeld de taal niet voldoende machtig zijn, de Nederlandse arbeidsmarkt niet kennen, diploma’s die niet aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt en een lange periode van inactiviteit.
De arbeidsparticipatie van vluchtelingen moet worden verbeterd. Dat vraagt om het investeren in ondersteuning naar een baan, waarbij maatwerk bijdraagt aan duurzame instroom op de arbeidsmarkt. Gemeenten kunnen werken met een individueel plan van aanpak. De aanpak kan bestaan uit hulp bij matching op vacatures, taalonderwijs, taal op de werkvloer, een training of opleiding, leren en werken, stages, en/of het opdoen van werkervaring. Dit is afhankelijk van de achtergrond van de persoon én van de situatie op de arbeidsmarkt, kan ondersteuning. Ook willen we dat het voor werkgevers makkelijker wordt om vluchtelingen kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Zo ontstaan arbeidsrelaties die voor beide partijen waardevol zijn.
VluchtelingenWerk stimuleert een aanpak die het mogelijk maakt te investeren in een betere en duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen: