Standpunt: toegang tot Europa

Respecteer het fundamentele recht om asiel te zoeken.
 • Waar gaat het over?

  De afgelopen jaren neemt het aantal brandhaarden in de wereld toe. Hierdoor verlaten steeds meer mensen huis en haard. Hoewel het grootste deel van de vluchtelingen in de buurt van hun eigen land blijft, stijgt het aantal mensen dat naar Europa probeert te vluchten. Duizenden vluchtelingen proberen via gammele bootjes de oversteek naar Europa te maken. De toegang tot Europa is echter bemoeilijkt door strenge grensbewaking en levert zeer schrijnende situaties op.

 • Wat vindt VluchtelingenWerk?

  Strengere controles en meer bewaking zijn geen oplossing voor dit probleem. Er zullen immers altijd conflicten in de wereld blijven waardoor mensen op de vlucht moeten en mogelijkheden zullen zoeken om Europa te bereiken. In plaats van vluchtelingen af te weren, zou Nederland deze personen bescherming moeten bieden, door het creëren van veilige routes voor vluchtelingen.

 • Wat moet er gebeuren?

  Nederland zou meer veilige routes voor vluchtelingen moeten creëren. Zeker bij grootschalige crises zoals in Syrië, die ervoor zorgen dat grote getallen mensen op de vlucht slaan, zou hier goed naar moeten worden gekeken. Veilige routes zijn o.a. hervestiging, humanitaire programma’s en humanitaire visa.

  Daarnaast zou Nederland een voortrekkersrol in de EU moeten nemen, door het goede voorbeeld te geven en andere EU-lidstaten op hun verantwoordelijkheid aan te spreken.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: