Vluchtelingkind in een van de Griekse kampen

VluchtelingenWerk luidt de noodklok over de situatie in Griekse kampen

De situatie op de Griekse eilanden en aan de Turkse grens verslechtert met de dag. Vluchtelingen worden als pionnen ingezet, gevangen in een machtsstrijd tussen Turkije, Griekenland en de Europese Unie. Door het coronavirus is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog onhoudbaarder geworden dan deze al was. In de kampen zijn op dit moment nauwelijks mogelijkheden om de verspreiding af te remmen. Een catastrofe dreigt. Wij luiden de noodklok.

Catastrofe dreigt op Griekse eilanden: Evacuatie van levensbelang

De Corona-crisis is van een ongekende omvang. Solidariteit voor de meest kwetsbaren staat nu centraal, zowel nationaal als internationaal. Dat geldt ook voor de vluchtelingen die muurvast zitten op de Griekse eilanden. Het Corona-virus heeft inmiddels Lesbos bereikt, waar 40.000 mensen opeengepakt leven in overvolle, onhygiënische vluchtelingkampen. De gevolgen zijn mogelijk catastrofaal.

Steun voor vluchtelingen in Griekenland

VluchtelingenWerk pleit voor directe aanpak van de mensonterende situatie van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Met de dreiging van het Corona-virus moet er extra snel gehandeld worden. VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt daarom de lokale partnerorganisatie Greek Council for Refugees Wij vinden het belangrijk dat asielzoekers daar, net als in Nederland, asiel aan kunnen vragen onder gezonde omstandigheden en daarbij onafhankelijke voorlichting en hulp krijgen. Wat moet er nú gebeuren?

Help ook mee en doe direct een donatie >>

De mislukte EU-Turkijedeal: 7 vragen en antwoordenVluchtelingen aan grens Turkije-Griekenland

Vluchtelingenbootjes die afgelopen dagen op zee werden beschoten, hulpverleners die urenlang in een auto vastzaten omdat ze door rechtsextremisten werden belaagd en een politie die de grens in Griekenland met traangas en versperringen op slot zet. Op de Griekse eilanden en aan de grens met Turkije voltrekt zich op dit moment een humanitaire ramp. Vluchtelingen worden door Turkije als chantagemiddel gebruikt.  Een crisis in een crisis, veroorzaakt door de EU-Turkijedeal.

Gemeenten: neem 500 kwetsbare alleenstaande kinderen op!

Ook Nederland moet verantwoordelijkheid nemen voor de zich alsmaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije. Daarom roepen wij Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. Dit lijkt de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat we 500 vluchtelingkinderen een veilige plek in Nederland bieden. Deze kinderen zijn extreem kwetsbaar: ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht.

Vluchteling in kamp MoriaOverleven in kamp Moria

Fereshteh en haar gezin leven in kamp Moria op Lesbos. 'Veel moeders en kinderen hebben brandwonden. De tentjes zijn te klein om in te koken en buiten is er ook geen plek. De mensen krijgen kokend water of gloeiend hete olie over zich heen.’

Meer over crisis in Griekenland

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: