Op vier juni lanceren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen. Ook vinden acties plaats in het hele land. De oproep aan het kabinet wordt steeds breder en luider.
Alleenstaande kinderen zijn in de Griekse kampen extreem kwetsbaar: ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. VluchtelingenWerk is samen met Defence for Children en Stichting VluchtelingenWerk de aanjager van deze 'coalition of the willing', die het kabinet al maanden oproept haar verantwoordelijkheid te nemen voor de zich alsmaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden.
Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Zanger Joshua Nolet van de populaire band Chef’ Special organiseert met onder meer onze ambassadeurs Mo Hersi en Dieuwertje Blok '5 minuten stilte' op Instagram, met een protestbord pontificaal in beeld. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingkinderen in Nederland zó groot.
VluchtelingenWerk pleit voor directe aanpak van de mensonterende situatie van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Met de dreiging van het coronavirus moet er extra snel gehandeld worden. Wij ondersteunen daarom de lokale partnerorganisatie Greek Council for Refugees. We vinden het belangrijk dat asielzoekers daar asiel kunnen aanvragen onder gezonde omstandigheden en daarbij onafhankelijke voorlichting en hulp krijgen. Net als in Nederland.
De corona-crisis is van een ongekende omvang. Solidariteit voor de meest kwetsbaren staat nu centraal, zowel nationaal als internationaal. Dat geldt ook voor de vluchtelingen die muurvast zitten op de Griekse eilanden. Het corona-virus heeft inmiddels Lesbos bereikt, waar 40.000 mensen opeengepakt leven in overvolle, onhygiënische vluchtelingkampen. De gevolgen zijn mogelijk catastrofaal.
De Afghaanse Atifa is 17 jaar en woont in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Op www.dagboekuitmoria.nl deelt ze wat ze in Moria meemaakt en onder welke moeilijke omstandigheden ze daar leeft. In dit filmpje vertelt ze over haar leven in het kamp:
Fereshteh en haar gezin leven in kamp Moria op Lesbos. 'Veel moeders en kinderen hebben brandwonden. De tentjes zijn te klein om in te koken en buiten is er ook geen plek. De mensen krijgen kokend water of gloeiend hete olie over zich heen.'