Wat zou jij doen?

Niemand vlucht vrijwillig. Met die boodschap laten we zien dat vluchten geen keuze is, maar dat omstandigheden je dwingen om te vertrekken. In een tijd waarin vluchtelingenbescherming in Nederland en Europa steeds meer onder druk komt te staan is deze boodschap nog urgenter geworden. We stellen bovendien de vraag: 'Wat zou jij doen?'. We nodigen je uit om voor even in de schoenen van een vluchteling te staan.

Lees de persoonlijke verhalen van vluchtelingen

Niemand vlucht vrijwillig. We spraken vluchtelingen die openhartig over hun vlucht vertelden. Wanneer dachten zij: ik móét vluchten? Vijf indringende portretten over duivelse dilemma's en nieuwe kansen. 'Ik kon ieder moment opgepakt worden. Iedere dag kon mijn laatste zijn. Mijn vader zei: jij moet nú weggaan!'


 

Luister de vluchtverhalen (podcasts)

Vluchtelingen vertellen in hun eigen woorden hoe het was om alles achter te laten. In aangrijpende podcast-opnames vertellen ze over een hoofdstuk in hun leven dat ze afgesloten hebben, maar nog steeds met zich meedragen. 'Honger, dorst, angst. De tocht door de woestijn was levensgevaarlijk.'

 

Niemand vlucht vrijwillig: bekijk de tv-spot

Onze helden van deze campagne komen ook voorbij op tv. Samen werkten we hard aan de tv-spot. Bij de opnames stonden niet alleen vluchtelingen vóór, maar ook achter de camera. Dat zorgde voor emotionele momenten én prachtige beelden.

 

 


Belangrijke verkiezingen voor vluchtelingen

Op 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Voor vluchtelingen zijn deze verkiezingen van groot belang, omdat veel asiel- en migratiebeleid door de EU wordt gemaakt. We leggen uit hoe het Europees Parlement werkt en waarom het belangrijk is om te stemmen.

 Onherbergzaam Europa | Een grimmig fort

De muren van Fort Europa worden steeds hoger opgetrokken. Vanuit alle hoeken in Europa worden vluchtelingen snoeihard geweerd. Ondertussen staat het onderwerp migratie steeds lager op de Europese agenda, overschaduwd door onderwerpen als de brexit. Een gemeenschappelijk en solidair asielbeleid lijkt verder weg dan ooit. Met het oog op de Europese verkiezingen in mei, is het daarom van belang te stemmen op een partij die het onderwerp migratie hoog op haar agenda heeft staan. We maken de grillige balans op.

VluchtelingenWerk: van aankomst naar toekomst

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. We zetten ons voor hen in vanaf de dag van aankomst tot het moment dat ze als nieuwe Nederlanders een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Met onze kennis en expertise ondersteunen wij vluchtelingen in hun asielprocedure, helpen wij bij het opbouwen van een nieuw bestaan en lobbyen wij bij de politiek en overheid om de rechten van vluchtelingen te beschermen. Met campagnes en acties betrekken wij het Nederlandse publiek hier ook bij. Onze 14.500 vrijwilligers staan klaar om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in een nieuwe samenleving. Contact en ontmoeting met Nederlanders is voor vluchtelingen cruciaal. Want een nieuwe toekomst opbouwen kun je vaak niet alleen.

The "real news" experience

Er bestaan genoeg fabels over vluchtelingen. Wij bieden regelmatig openhartige interviews met mensen die aan den lijve ondervonden hoe het is om te moeten vluchten. Plus: de feiten en cijfers. Tijdens borrelpraat weet jij voortaan écht waar je het over hebt. 

Ja, ik wil een mailabonnement >>

Deel dit met anderen