Hoe vluchteling-vriendelijk
zijn de partijen?

Op 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Voor vluchtelingen van groot belang, omdat veel asiel- en migratiebeleid door de EU wordt gemaakt. We leggen op deze pagina uit hoe het Europees Parlement werkt en laten zien hoe de partijprogramma's scoren op diverse vluchteling gerelateerde onderwerpen.

Hoe scoren de politieke partijen?

Welke politieke partij krijgt een rode, oranje of groene score? Onze experts hebben twaalf partijen beoordeeld op hun vluchteling-vriendelijkheid. Bij de selectie zijn we uitgegaan van partijen met een zetel in de Tweede Kamer en/of het Europees Parlement. Klik op de partijnamen in het menu om te zien hoe ze scoren op tien belangrijke stellingen.

Bescherming van vluchtelingen in Europa

De Europese verkiezingen zijn voor vluchtelingen van groot belang, omdat veel asiel- en migratiebeleid door de EU wordt gemaakt. Meer weten? Kijk op de pagina ‘Belangrijke verkiezingen voor vluchtelingen’.

Overzicht score partijen

Welke politieke partijen zijn vluchteling-vriendelijk en welke niet? Ga naar de overzichtspagina met alle partijen.

Onze standpunten

We hebben de politieke partijen beoordeeld op tien belangrijke stellingen. Benieuwd naar wat wij vinden? Bekijk onze standpunten.