Aandacht voor mentale gezondheid vluchtelingjongeren met project MindPower

Het leven van een puber is al niet altijd makkelijk, maar als je op jonge leeftijd hebt moeten vluchten kun je in de pubertijd tegen extra problemen aanlopen. Daarom start VluchtelingenWerk samen met de gemeente Zaanstad, ISK Saenredam, Jeugdteam Zaanstad en kenniscentrum Pharos speciaal voor deze doelgroep met het pilot-project MindPower.

Het project richt zich op de mentale gezondheid van vluchtelingjongeren. Bij deze groep spelen, naast ‘puberproblemen’ als onzekerheid, school of relaties, ook andere factoren. Traumatische herinneringen, opgroeien tussen twee culturen en gemis van achtergebleven vrienden en familieleden kunnen zorgen voor gevoelens van stress en depressiviteit.

Begeleiding en ervaring delen

MindPower biedt vluchtelingjongeren daarom handvatten en begeleiding bij het vinden van hun eigen weg en identiteit in Nederland. Ook leren ze wat ze kunnen doen om stress te herkennen en te verminderen. Dat doen we onder andere door creatieve activiteiten en het aanleren van ontspanningstechnieken. Kortom, met MindPower willen we vluchtelingenjongeren empoweren.

Samenwerking

Binnen het project werken ervaren trainers van VluchtelingenWerk en jeugdtrainers van de Jeugdteams samen met ervaringsdeskundigen uit de doelgroep. Zo worden vluchtelingenjongeren die al langere tijd in Zaanstad wonen, betrokken als ambassadeurs en rolmodel.

Groeiende vraag

VluchtelingenWerk biedt al een soortgelijk project (project MindFit) aan voor volwassen statushouders. Via deze deelnemers, veelal zelf ouders, en vanuit het werkveld kwamen steeds meer signalen over de behoefte aan een training voor vluchtelingjongeren op het gebied van geestelijke gezondheid. De eerste training van MindPower start in september 2019. De pilot wordt gefinancierd door ZonMW. 

 

donderdag 15 augustus 2019