Armen Melkonian geeft voorlichting in Utrecht: “Ik wil mezelf zijn”

Onlangs gaven Thomas Bakker en Armen Melkonian een presentatie tijdens een event van United World College in Utrecht. De alumni luisterden vol aandacht naar dit duo van voorlichtingsproject Bekend maakt Bemind.

De Armeense Armen (27) is het gezicht van Bekend maakt Bemind: met een getrimd baardje staat hij op banners en posters. Zonder baardje en strak in het pak vertelt hij in uptempo zijn verhaal voor de groep. Een heftig verhaal dat hij licht en met humor brengt.

Leven in de marge

“Leven als homo in Syrië is een leven in de marge”, vertelt Armen. “Dat ik homo ben, was jarenlang een groot geheim. Tot ik op sociale media voorbeelden zag van hoe het ook kon en besloot: ik wil mezelf zijn.” Zijn coming-out zorgt voor veel spanning in de familie. Als hij eind 2013 zijn zieke vader vergezelt naar Libanon om medicijnen te halen, besluit Armen daar te blijven. Hij wordt zwaar onderbetaald en financieel uitgebuit zoals veel vluchtelingen daar en meldt zich bij UNHCR voor hervestiging. Na twee jaar komt hij als uitgenodigde vluchteling naar Nederland . En kan hij beginnen met zijn nieuwe leven. “Ik had 10.000 woorden Nederlands geleerd.”

Zaandam in de winter

De toehoorders zitten op het puntje van hun stoel en vragen hem de oren van het hoofd. Hoe Nederland bevalt, willen ze weten. De eerste vier maanden waren moeilijk, zegt Armen. “Ik kwam in de winter in Zaandam, ik was ziek en kende niemand. Gelukkig had ik een contactpersoon van VluchtelingenWerk die ik een keer per week zag.” Nu gaat het goed, vertelt hij. “Ik spreek Nederlands, studeer op de Hotelschool, ik speel theater en zing in een koor. “En”, zegt hij met een grote glimlach, “ik doe vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk.”

In the spotlights

Waarom wil hij zijn verhaal vertellen, vraagt een jongen. Armen hoopt met zijn verhaal bewustzijn bij anderen te creëren, zegt hij. “Wij zijn vluchtelingen maar ook gewoon mensen. En daarnaast vind ik het ook fijn om in de spotlights te staan, te voelen: ik ben belangrijk als mens. Dat gevoel was ik heel lang kwijt.“

Vrijheid

Of hij het niet moeilijk vindt om steeds zijn verhaal te vertellen, vraagt een vrouw. Armen: “Als je zo vaak je verhaal hebt verteld, wordt het gewoon. Maar af en toe word ik emotioneel. Als ik in het Armeens zing of als er een hele mooie vraag wordt gesteld.” Op het einde van de voorlichting komt er zo’n vraag: ‘wat was het mooiste moment in Nederland?’ Zijn antwoord komt meteen: “Mijn eerste Gay Pride. Voor veel mensen lijkt het één groot feest, voor mij is het vrijheid.” En dan moet hij zich even omdraaien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Nathalie van Haaren (26) praat na afloop met Armen. “Ik wil graag wat doen”.

Meer weten?

Wil je meer weten over voorlichtingsproject Bekend maakt Bemind of wil je een voorlichting organiseren? Stuur dan een mailtje naar:
bekendmaaktbemind-westmidden@vluchtelingenwerk.nl

donderdag 12 juli 2018

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail