Bekend maakt bemind: scholieren in Haarlem in gesprek met vluchtelingen over vrijheid

Niemand vlucht vrijwillig, je laat niet zomaar alles achter. Vanuit ons voorlichtingsproject Bekend maakt Bemind hebben wij deelgenomen aan een speciale avond georganiseerd door de Stichting 4/5 mei in samenwerking met leerlingen van het Stedelijk Gymnasium te Haarlem die in gesprek gingen met vluchtelingen.

Levende getuigenissen

Voor het themaproject ‘Levende getuigenissen’ gingen leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem in gesprek met mensen voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend is. Mensen die de oorlog, toen of nu, van dichtbij hebben meegemaakt. Door met elkaar te praten over vrijheid, of het gebrek eraan, hebben ze een stap in elkaars richting gezet. Deze bijzondere ontmoetingen zijn door de leerlingen uitgewerkt tot verhalen op de website van bevrijdingspop Haarlem.

Zafer, gevlucht uit Syrië en een gelukkig man uit Noord Holland met zijn trots, zijn gezin: “Ik voelde mij pas vrij, toen ik met mijn familie herenigd was.”

Herdenkingsconcert 4 mei

Tijdens het Herdenkingsconcert 2019 op 4 mei worden beelden en quotes van en uit deze verhalen getoond. Om deze getuigenissen te lezen van vluchtelingen maar ook van overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog neem dan een kijkje op de site via onderstaande link. Hieronder vind je alvast een kleine impressie.

https://www.bevrijdingspop.nl/overzicht-levende-getuigenissen-2019/

Citaat uit het gedicht van Tania, gevlucht uit Syrië

In mijn hart zitten biljoenen tranen van onze kinderen. Wat doe ik, als de tranen een zee in mijn hart hebben gemaakt? Wat zou ik eraan kunnen doen, als ik de geur van jasmijn uit mijn land vergeet? Hoe kunnen we een normaal leven blijven leiden? Wat kunnen we samen doen om onze aarde te verbeteren? Ik vraag het elke dag aan de vogels. Ik vraag het elke keer aan de hemel. Maar vandaag wil ik het jullie vragen: Weten jullie het misschien? Weten jullie dat?

Hyan, gevlucht uit Syrië, sociaal en voelt zich al bijna Nederlander

Hyan is heel sociaal en heeft veel contact met andere mensen. Hyan vertelt: "Mijn doel is zoveel mogelijk contact met Nederlanders, omdat ik de Nederlandse cultuur en taal zo snel en zo goed mogelijk wil leren kennen. Zo voetbal ik in twee teams bij de voetbalclub BVC uit Bloemendaal en wilde ik graag meedoen aan dit project."

Moustafa, gevlucht uit Syrië helpt via zijn betaalde baan nu zelf actief nieuwkomers

Vijf jaar geleden arriveerde Moustafa vanuit Aleppo, Syrië in Nederland. "Via de Welkom-app help ik nu zelf vluchtelingen, aan het werk, met de taal of een sociaal netwerk. En voor het project Bekend maakt Bemind doe ik zoveel mogelijk voorlichtingen, omdat ik het belangrijk vindt om mensen te vertellen dat ik ook gewoon maar een mens ben en met een glimlach al zo blij wordt! Samen met mijn gezin woon ik in Noord-Holland. Mijn zoon heeft meegedaan aan het programma Puberruil, dat was erg leuk! Ik ben erg trots op mijn gezin en dankbaar voor iedereen die ons heeft geholpen toen we hier kwamen en nu help ik graag ook andere mensen die hier zijn gekomen. https://www.welcomeapp.nl/

Meer informatie over ons voorlichtingsproject Bekend maakt Bemind?

Neem contact op met Mirjam Walsmit, e-mailadres mwalsmit@vluchtelingenwerk.nl

donderdag 2 mei 2019