Danielle van kinderproject Time4You beschrijft haar werkdag: 'De tijd vliegt tijdens een bijeenkomst over kinderrechten'

Time4You-teamleider Danielle Pool behandelde samen met vrijwilliger Heleen Henneke het onderwerp ‘kinderrechten’. Lees haar inspirerende verslag van de geslaagde bijeenkomst.

Terwijl we nog bezig zijn met de laatste stoelen klaarzetten en met het installeren van de beamer, staat de eerste jongen al voor de deur. Of hier de middag over kinderrechten is? Jazeker! Maar we hebben nog even tijd nodig om alles klaar te zetten, dus vragen hem over 20 minuten terug te komen. Altijd spannend of hij dan ook echt terugkomt en wie er nog meer zal komen deze middag.

Persoonlijke uitnodigingen

We hebben alle jongeren persoonlijk uitgenodigd voor deze voorlichting en een informatiebrief voor hun ouders, zo mogelijk in hun eigen taal, aan de uitnodiging toegevoegd. We hebben ook alvast verklapt dat we een Kahoot-quiz willen gaan doen en hopen dat de jongeren zin hebben in dit uur, waarin we naast het geven van informatie ook graag met elkaar in gesprek gaan over een aantal kinderrechten. De jongen komt inderdaad terug en al snel volgen er meer. Van de 27 jongeren tussen de 12 en 17 jaar die we uitgenodigd hebben, is ongeveer de helft gekomen.

Recht op goede Wi-Fi

We beginnen met de vraag: 'waar denk je aan bij het woord kinderrechten?'. Gelukkig kan een aantal kinderen voor elkaar vertalen en worden er uiteindelijk verschillende mooie dingen genoemd (zie foto). Lachend wordt ook het 'recht op goede Wi-Fi' genoemd. Voor nu schrijven we alles gewoon op!

School in Nederland vs herkomstland

Na een herkenbare vlog waarin een meisje uit Syrië en een jongen uit Soedan uitleg geven over kinderrechten, gaan we op een aantal rechten wat meer in. Ook praten we over de verschillen tussen de school in de landen waar de kinderen vandaan komen en hier in Nederland. Jongens en meisjes zitten hier bijvoorbeeld bij elkaar in de klas, dat kan best even gek zijn als je dat helemaal niet gewend bent. En op sommige plekken is het normaal dat de leraar je slaat als je iets niet goed doet. Dat gebeurt hier niet, vertellen de jongeren.

Kindermening 

We genieten van de open sfeer in de groep en kunnen nog even mooi terugkomen op de 'Wi-Fi verbinding'. Want nee, dat is misschien geen kinderrecht, maar je mag wel je eigen mening geven en daarin gehoord worden. En je kunt op z'n minst eens aangeven waarom dit belangrijk voor je is en vragen of hier iets aan gedaan zou kunnen worden. Als het tijd is voor de Kahoot-quiz over kinderrechten wordt een aantal lekker fanatiek. Het lukt ons bijna niet meer om de antwoorden toe te lichten; iedereen is vooral bezig met de hoogste score halen. En er worden goede scores gehaald.

Doorverwijzen

De tijd vliegt voorbij en we hopen dat we ze in dit uurtje iets hebben kunnen meegeven over hun eigen rechten. We wijzen ze nog op de website Tell-me.nl waar ze meer informatie kunnen krijgen over dit onderwerp en vragen kunnen stellen. En dan sluiten we de middag helaas alweer af. Wie weet tot de volgende keer bij de voorlichting over de asielprocedure!

  • Wist je dat je ook kun stage lopen bij Time4You? Lees hiernaast/hieronder wat Paulien zo leuk vindt aan haar stage.
  • Wil jij aan de slag als vrijwilliger bij Time4You? Dat kan al vanaf zo'n 4 uur per week. Informeer naar de mogelijkheden via: time4you-westmidden@vluchtelingenwerk.nl

Time4You: Empowerment voor vluchtelingkinderen

Time4You richt zich op empowerment van en belangenbehartiging voor vluchtelingkinderen van 8 tot 18 jaar in de asielzoekerscentra. Onder het motto “kennis geeft zelfvertrouwen en controle” worden kinderen op kindvriendelijke wijze geïnformeerd over allerlei onderwerpen waar ze mee te maken hebben. Door voorlichting geven we informatie over de asielprocedure, kinderrechten en het leven in Nederland.

 

dinsdag 10 december 2019

Meer artikelen

Stage lopen bij Time4You:

Voor Paulien Sanders, stagiaire bij Time4You, is het begeleiden van de Time4You-bijeenkomsten erg leerzaam en geeft het veel energie:

'Elke week leer ik iets nieuws over bijvoorbeeld de interesses van de aanwezige kinderen. Om met de groep een vertrouwensband op te bouwen, laat ik ook wel een stukje van mijzelf zien. Zelf vind ik de combinatie van doen en informeren het fijnste werken. Zo kunnen de kinderen hun energie kwijt en leren ze weer iets nieuws. Op het azc in Leersum is Time4You nieuw en tot nu toe is er altijd een grote opkomst en hebben de kinderen er altijd veel zin in. De Time4You’s zijn een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, we kunnen met elkaar praten en we kunnen van elkaar leren.'