Eritrese Semira in the spotlight op Wereldvluchtelingendag

De Eritrese Semira is deze week te zien op Hoornse billboards in het kader van Wereldvluchtelingendag met een prachtige foto gemaakt in het Westfries museum door fotografe Jamila Chamach.

Ze draagt op de foto een beeldschone oranje mantel gemaakt in corona-tijd door vluchtelingenvrouwen uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran, Somalië, Palestina en Jemen. Elke vrouw heeft een motief gemaakt dat staat voor haar geboorteland. De mantel staat symbool voor bescherming en dat hebben vluchtelingen hard nodig in deze tijd, want niemand vlucht vrijwillig.

Powervrouw

De zelfstandige Eritrese Semira van 26 woont in Medemblik en heeft een vast contract bij een zorginstelling waar zij zorgt voor ouderen. Al in het azc heeft ze zelf de Nederlandse taal geleerd. Ze is een echte powervrouw en tevens model voor deze campagne om de aandacht te vestigen op het feit dat niemand vrijwillig vlucht.

Het initiatief van deze actie komt van About a Jacket en VluchtelingenWerk Hoorn. Zij wilden dit jaar een mode-event organiseren op Wereldvluchtelingendag op 20 juni. Helaas kon dat niet doorgaan in deze corona-tijd. Op deze manier vestigen ze toch de aandacht op Wereldvluchtelingendag.

Elkaar versterken

About a Jacket is een initiatief dat creatie en integratie verbindt. Vier ochtenden in de week komt een groep vrouwen met een vluchtelingachtergrond samen om te borduren in Hoorn. Tijdens het borduren zijn er vrijwilligers aanwezig om de taal te leren. Dit gebeurt in een veilige ongedwongen omgeving. Dit is dé manier om ze uit een sociaal isolement te halen. VluchtelingenWerk Hoorn zit in hetzelfde kantoor en richt zich op de juridische begeleiding van vluchtelingen in de gemeente. VluchtelingenWerk verwijst vrouwen naar About a Jacket. Een mooie samenwerking waar de twee organisaties elkaar versterken en staan voor integratie van vluchtelingen in de gemeente. Hopelijk kan het mode-event volgend jaar wel live doorgaan op Wereldvluchtelingendag.

Online een Bakkie Doen met een vluchteling

Aanstaande zaterdag op 20 juni Wereldvluchtelingendag kan je wel online een kopje koffie drinken met een vluchteling. Je kan de livestream bijwonen op Facebook van 10:00-10:30 en meedoen aan de Bakkie Doen? quiz, geleid door onze ambassadeurs Mo Hersi en Dieuwertje Blok. Ook kan je jouw (koffie)kennis testen, een Syrisch koffieritueel bijwonen en luisteren naar verhalen van vluchtelingen. Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl/livestream om je aan te melden.

donderdag 18 juni 2020