Feestelijke afsluiting MindFit training: deelnemers bouwen aan hun kracht

Door alles wat zij meemaken, lopen vluchtelingen een verhoogd risico op psychische problemen die hun participatie aan de samenleving kan belemmeren. De training MindFit biedt deelnemers handvatten om met stress, trauma en onzekerheden om te gaan en hun eigen kracht te hervinden. Geheel corona-proof ontvingen Hala, Salam en Wafaa (Syrië) en Manal (Jemen) na afronding van de training in Utrecht een certificaat van VluchtelingenWerk Plan Einstein. Het werd gevierd met een quiz, zelfgemaakte traktaties en de hartelijke felicitaties van de trainers.

Wegwijs in mentale gezondheid

Hoe werkt de (mentale) gezondheidszorg in Nederland? Bij wie kun je waarvoor terecht? Wat zijn de gevolgen van ontworteling en hoe herken je depressie en stressklachten? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen rouw, trauma en PTSS? En wat kun je zelf doen om je mentale gezondheid te verbeteren? Allemaal onderwerpen die aan bod komen in de MindFit training. Door gebruik te maken van onder meer bewegings- en ademhalingsoefeningen, maar ook het simpelweg delen van ervaringen en problemen, leren deelnemers een weg te vinden in niet alleen een andere cultuur maar ook in hun eigen innerlijke processen.

“Onze kinderen groeien hier op”

Naast (mentale) gezondheid worden ook de kernwaarden van de Nederlandse samenleving – vrijheid, solidariteit en gelijkheid – relaties, grenzen stellen en het opvoeden tussen twee culturen behandeld. Deelnemers leren bijvoorbeeld dat Nederlandse opvoeders focus leggen op de autonomie van het kind en kinderen mogen meebeslissen in het gezin. “Belangrijk om te weten”, zegt Wafaa (38), “want onze kinderen groeien toch hier op.” “Door de training krijg ik een duidelijk beeld van de lifestyle in Nederland”, zegt Hala (32). “Je begrijpt ook beter waarom iets anders is in Nederland dan bij ons, bijvoorbeeld waarom ouders en kinderen later niet in één huis wonen”.

Bewustwording

Projectleider en trainer Bärbel Kühn is trots dat de drempel tot (mentale) gezondheidszorg door de MindFit training verlaagd wordt. “Vanwege corona konden we dit keer maar een kleine groep trainen, maar liefst zouden we zien dat een training als deze gewoon onderdeel wordt van de gemeentelijke basiszorg voor nieuwkomers. Er zijn onder deze doelgroep veel psychische problemen, dus de noodzaak is groot”, benadrukt ze.

En het resultaat mag er zijn. “In het begin zie je dat deelnemers afwachtend zijn. Het is ook niet vanzelfsprekend om over (mentale) problemen te praten”, aldus Kühn. “Gaandeweg voelen deelnemers zich steeds veiliger, ze ervaren steun van de groep en de trainers, die zelf vaak ook ervaringsdeskundigen zijn”. Wat volgt is meer openheid en bewustwording. “Er wordt gelachen en gehuild, we bewegen en verbinden met elkaar”, vertelt Kühn. “Het is ontroerend om te zien hoe de eigen kracht, het individu dan weer zichtbaar wordt.”

Een nieuwe toekomst

“Het ontdekken van je eigen talenten is een andere belangrijke pijler van de training”, vertelt Kühn. “Als je weet wat iemand in het land van herkomst allemaal gedaan heeft, waar iemands kracht ligt, kun je dat ook inzetten om naar een nieuwe toekomst te kijken.” Een aanpak die werkt. “Ik krijg meteen zin om aan het werk te gaan of door te leren”, zegt Wafaa na afronding van de training.

En dat treft, want bewoners van het AZC Utrecht (en buurtbewoners!) kunnen aanvullend op de MindFit training meedoen aan andere cursussen van het project Plan Einstein, waaronder Engels voor beginners en gevorderden, Ondernemerschap en Social Sofa. Bouwen aan een toekomst, dat is waar de trainers en deelnemers samen voor gaan!

Meer informatie project MindFit

Neem een kijkje op onze website of neem contact op met Bärbel Kühn via bkuhn@vluchtelingenwerk.nl

 

Deelnemers van de training MindFit ontvangen een certificaat en hartelijke felicitaties van trainer Bärbel Kühn, co-trainers Miriam Glerum-Corciulo en Arfan Al Houri (tolk) en Conchita Rink, projectleider Plan Einstein.

 

 

 

 

Over het project MindFit

Integreren en actief bijdragen aan de samenleving lukt het beste als je mentaal gezond bent. Vluchtelingen lopen door alles wat zij hebben meegemaakt een verhoogd risico op psychische problemen die hun participatie kunnen belemmeren. Ook het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland kan stress en onzekerheid met zich mee brengen. Met onze training MindFit bieden wij vluchtelingen die hiermee te maken krijgen handvatten om hun problemen op eigen kracht te boven te komen, zodat zij de regie over hun leven weer in handen kunnen nemen.

:

dinsdag 14 juli 2020