Fotoverslag: allereerste certificaatuitreiking VIP in Alkmaar!

Vorige week ontving de eerste groep vluchtelingen in Alkmaar hun certificaat voor het participatieproject VIP. Met het certificaat op zak zetten de deelnemers nu samen met hun arbeidscoach een volgende stap richting de Nederlandse arbeidsmarkt. Bekijk de foto’s van een inspirerende ochtend. 

Een stralende groep  van elf deelnemers en hun arbeidscoaches verzamelen zich in de ochtend voor de allereerste certificaatuitreiking in Alkmaar. Het VIP-traject duurt in totaal zes maanden. Deelnemers worden voorafgaand aan het project gekoppeld aan een door VluchtelingenWerk opgeleide arbeidscoach. Deze vrijwilligers staan de deelnemers bij tijdens de negen groepsbijeenkomsten en helpen met het maken van de CV, oefenen van presentaties en beroepsbeelden, maar ook daarna tijdens een volgende stap richting het gekozen beroep door vrijwilligerswerk of een werk(ervarings)plek, stage of opleiding.

Interactieve evaluatie 

De bijeenkomst van vandaag begint met een interactieve evaluatie. Trainer Nikki nodigt iedereen uit om in een kring te gaan staan. Wie wil vertellen wat hij heeft gehad aan VIP, zet een stapje naar voren. Mensen met dezelfde ervaring mogen ook een stapje naar voren doen. Door deze evaluatiemethode wordt onder andere duidelijk dat veel deelnemers meer zelfvertrouwen hebben gekregen, een eerste sollicitatiegesprek hebben gevoerd, concrete plannen hebben voor de toekomst en veel hebben gehad aan de steun van hun arbeidscoach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In gesprek met de buurman 

Vervolgens wordt er in kleine groepjes besproken wat er beter kan. De verbeterpunten worden op grote papieren geschreven. Nadja vond het huiswerk best pittig, want soms was het best veel. Toch heeft ze alle opdrachten uitgevoerd. De oefening waarbij ze met anderen moest praten over haar kwaliteiten vond ze het leukst. ‘Dat heb ik onder andere met mijn buurman gedaan. Normaal zeggen we elkaar alleen gedag, maar dit keer heb ik langer met hem gesproken over mijn goede eigenschappen en werken in Nederland.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor de pitch!

Na een korte pauze is het tijd voor het meest spannende programmapunt: de pitch. Alle deelnemers hebben een korte presentatie over zichzelf voorbereid. Wie zijn ze? Wat zijn hun sterke werknemerskwaliteiten? Welk werk zouden ze later willen doen en welke stappen gaan ze de komende tijd zetten om dat doel te bereiken? Ze pitchen niet alleen voor de andere deelnemers en arbeidscoaches, want speciaal voor dit onderdeel van de dag zijn werkgevers en contactpersonen van de gemeente uitgenodigd. Mohammed weet wat hij wil: zo snel mogelijk weer aan de slag als klassenassistent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trotse gezichten 

Als iedereen aan de beurt is geweest, is het eindelijk zo ver: de certificaatuitreiking. Met de uitreiking is het project nog niet afgelopen. De komende vier maanden gaan de deelnemers samen met hun vrijwillige arbeidscoach op zoek naar een werk(ervarings)plek. Sommigen hebben al flinke stappen gezet. Zo gaat Nesab binnenkort beginnen aan een traject bij een grote leverancier voor verzorgingsproducten, om later door te stromen naar een baan in een drogisterij. Shirin is net gestart met een meeloopstage bij een psychologe via de Zorgcirkel. Berhan is kinderopvang aan het regelen, zodat ze daarna kan beginnen met vrijwilligerswerk in de zorg. Ze wil daarna graag doorstromen naar een BBL-opleiding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezellige afsluiting 

De ochtend wordt afgesloten met heerlijke zelfgemaakte hapjes uit de Syrische, Eritrese en Pakistaanse keuken. Hoewel de groepsbijeenkomsten voorbij zijn, besluiten de deelnemers en arbeidscoaches elkaar over vier maanden weer te ontmoeten: welke stappen heeft iedereen dan gezet? Wij zijn ook benieuwd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Word ook arbeidscoach! 

Wil jij ook vluchtelingen op weg helpen op de Nederlandse arbeidsmarkt? In verschillende gemeenten zoeken we nieuwe arbeidscoaches. Bekijk de vacatures bij jou in de buurt

 

 

Meer over project VIP

Vluchtelingen willen graag zo snel mogelijk aan de slag en bouwen aan een zelfstandige toekomst, maar hoe vind je in Nederland een baan en wat heb je daarvoor nodig? Met ons project Vluchtelingen Investeren in Participeren (VIP) bereiden we vluchtelingen voor op de Nederlandse arbeidsmarkt.

 

donderdag 14 november 2019

Meer artikelen

VIP: Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Vluchtelingen willen graag zo snel mogelijk aan de slag en bouwen aan een zelfstandige toekomst, maar hoe vind je in Nederland een baan en wat heb je daarvoor nodig? Met ons project VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) bereiden we vluchtelingen voor op de Nederlandse arbeidsmarkt.