Mensenrechtenverdediger Pedro uit Colombia komt op adem bij VluchtelingenWerk Haarlem

VluchtelingenWerk Haarlem heeft er tijdelijk een nieuwe collega bij: de Colombiaanse mensenrechtenverdediger Pedro. Door zijn werk moet Pedro in Colombia constant over zijn schouder kijken. In Haarlem deelt hij zijn ervaringen, doet hij nieuwe kennis op én kan hij even op adem komen. Het bezoek is onderdeel van het internationale project Shelter City.

Tijdens Pedro’s verblijf in Nederland biedt VluchtelingenWerk Haarlem hem een werkplek. Vanuit daar doorloopt hij een afwisselend programma. Zo volgt hij trainingen in lobbyen en pleiten. Ook heeft hij deelgenomen aan de conferentie ‘Drugs & Harm Reduction’ en een bezoek gebracht aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder geeft hij verschillende lezingen en haalde hij samen met een groep bijna 18.000 euro op met de fietstocht Ride for Rights.

Een veilige haven

Melissa Bel van VluchtelingenWerk Haarlem is blij de met bijzondere gast: 'Ik ben ontzettend trots dat wij zo’n belangrijk programma mogen uitvoeren en een tijdelijke veilige haven kunnen bieden aan mensenrechtenverdedigers. Het opdoen van kennis en het uitbreiden van het netwerk is zowel voor de mensenrechtenverdediger als voor VluchtelingenWerk van toegevoegde waarde.'

Een levensgevaarlijke baan

Naast het drukke programma krijgt Pedro de kans om even tot rust te komen. Door zijn werk in Colombia is hij meerdere malen bedreigd. Hij staat op de “zwarte lijst” van paramilitaire groepen en is belaagd door guerrilla groepen. Tot twee keer toe moest hij zijn huis verlaten. Niet alleen Pedro loopt gevaar door zijn werk, in verschillende gebieden in Colombia stijgt het aantal moorden op mensenrechtenverdedigers.

Geen eerlijke kansen

Pedro maakt zich in zijn land hard voor de problemen rondom het verbouwen van illegale gewassen, armoede en ontwikkeling in de arme, afgelegen gebieden. Daar is op veel plekken het verbouwen van bestanddelen voor drugs de enige inkomstenbron of worden boeren daartoe gedwongen. Daardoor krijgen zij te maken met geweld en onderdrukking, zowel vanuit de overheid als vanuit paramilitaire groepen en andere gewapende, illegale organisaties.

De impasse verbreken

Pedro stelt de mensenrechtenschendingen aan de kaak en strijd onder andere voor het vrijwillig inleveren van de gewassen en het ontwikkelingen van andere inkomstenbronnen. Ook is hij betrokken bij een aantal organisaties die zich inzetten voor minderheden en schrijft hij voor verschillende media.

Meer over Shelter City

Door hun werk lopen mensenrechtenactivisten in veel landen constant gevaar. Het project Shelter City biedt hen de kans een veilig land te bezoeken. Tijdens hun verblijf delen de deelnemers hun ervaring: hoe is het om te werken onder zoveel druk? Ook volgen ze trainingen en vergroten ze hun netwerk. Daarnaast kunnen ze even tot rust komen. Haarlem doet voor de tweede keer mee aan het project. In 2017 was een Pakistaanse mensenrechtenactivist te gast. Dit project wordt uitgevoerd door VluchtelingenWerk en de Pletterij.

donderdag 6 juni 2019