Mooie ontmoetingen op de eerste Meetup met vluchtelingen in Hilversum

Dinsdag 13 november organiseerden we de eerste ‘Meetup met vluchtelingen’ van VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland. Zo’n 120 bezoekers, waaronder veel werkgevers, maakten in het kleurrijke gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum kennis met vluchtelingen. Dat gebeurde in verschillende presentaties en workshops én natuurlijk in de pauze met Syrische hapjes. Dagvoorzitter Rick van der Kleij en Fokke & Sukke loodsten iedereen ontspannen en met humor door het programma.

Het begint met ontmoeten

De centrale boodschap van de bijeenkomst was: ontmoet vluchtelingen! Tineke Parson, onze directeur-bestuurder, is blij met het event, dat helemaal past bij onze Visie 2020.

“Vrijwilligers de kans geven hun kwaliteiten in te zetten, vluchtelingen meer betrekken, samenwerken met andere organisaties, dat alles vraagt om een cultuuromslag. Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen. Vandaag hebben we er een mooie start mee gemaakt: vluchtelingen hebben een prominente rol in het programma.”

Armen en Moustafa vertellen

De Syrische Armen Melkonian en Moustafa Hano, vrijwilligers van het voorlichtingsproject Bekend maakt Bemind, vertelden in twee parallelle sessies hun persoonlijke verhaal. Over hoe de oorlog hun leven beïnvloedde, de noodzaak om te vluchten en het nieuwe leven in Nederland. Persoonlijke foto’s brengen het verhaal heel dichtbij.

Armen: “Mijn mooiste moment in Nederland was mijn eerste Gay Parade. Toen had ik echt een gevoel van vrijheid, ik kan mezelf zijn.”

De weg naar werk: deuren openen

Wanda Steiger, projectleider van VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren), begeleidde vervolgens vier panelgesprekken met werkgevers, een opleider, deelnemers van het project VIP en jobcoaches.

Koutaiba Alabdallah doet de opleiding tot tuinarchitect bij de Ontwerpacademie, die korte opleidingen verzorgt in de groene beroepen. Opleider Dolf Houtman: "Koutaiba is een voorbeeldstudent, hij is gemotiveerd en studeert thuis veel.” Er is veel werk in de groene sector, zegt Dolf. “Als we samenwerken met VluchtelingenWerk, kunnen we veel meer mensen naar werk begeleiden.”

Louay Shafa Omry is heel tevreden over zijn werk als assistent elektromonteur bij Lumina in Woerden. “Ik zat al in de elektronica in Syrië. Ik vind het fijn dat we Nederlands spreken bij Lumina.” Volgens zijn werkgever Reda Ajiachi is er veel werk in de elektrotechniek. “We hebben Louay een opleiding van 6 zaterdagen aangeboden. Hij is geslaagd en het gaat super. Hij is nu bijna twee maanden aan de slag. Advies aan andere werkevers: gewoon doen. En bied een extra hand.”

Eline Bosch, jobcoach van Louay, vertelt over de eerste stap, die soms zo moeilijk is. “Soms bel ik werkgevers om te vragen of ze een kennismakingsgesprek met een kandidaat willen. Af en toe is er meer nodig. “Een deelnemer kon naar het HBO, op één onderdeel na. Ik heb toen drie weken gebeld en gemaild: maak alsjeblieft kennis met hem en durf de regels aan te passen. Uiteindelijk is dat gelukt. Ik help bij het openen van deuren en soms moet je ze intrappen.”Maja Matosevic, programmaleider statushouders van gemeente Zaanstad en Nour Al Naimi, sleutelpersoon bij de gemeente Zaanstad, vertellen over hun al bijna 2 jaar durende samenwerking. Doel is om nieuwkomers een juiste (culturele) oriëntatie te geven in hun gemeente, vertelt Maja. “Hierbij fungeert Nour letterlijk als sleutelpersoon en wordt hij vaak ook gezien als een soort vader. Met zijn kennis en kunde van verschillende culturen benadert hij nieuwkomers op een goede manier en waar nodig spreekt hij hen ook aan op hun gedrag."

Monique Aartsen, hoofd P&O EYE Filmmuseum heeft onlangs Hani Saidmoeini een vast contract gegeven als facilitair medewerker. Hani begon samen met twee andere statushouders als vrijwilliger bij EYE, vertelt ze. “Hani speelde zich in de kijker, hij was goed, ook al was zijn taal nog niet goed. Het is belangrijk dat iedereen meedoet. Maar ook dat je personeel divers is.” Tip van Monique: “Je moet gewoon ergens beginnen, maar geef wel goede begeleiding.”

Die begeleiding biedt ook VluchtelingenWerk, aldus Wanda. In project VIP krijgen de deelnemers een training van 9 modules waarin ze alles leren over solliciteren, CV, werkcultuur in Nederland. Ook heeft iedere deelnemer een persoonlijke coach die hen ook na plaatsing in een bedrijf begeleidt.
Interculturele communicatie

Na de panelgesprekken gaven Gatra Peshtaz en Binyam Andebrhan ieder een workshop interculturele communicatie. Gatra vertelde over loyaliteitsproblemen en liet vervolgens de deelnemers in kleine groepjes discussiëren over stellingen.

Binyam focuste zich vooral op Eritrea en gaf handvatten. Eritreeers snappen niets van deze samenleving, zei hij. “Spreek dingen uit , leg het uit en oefen. Nederlanders zijn een beetje bang om dingen te benoemen. Maar Eritreeers zijn ook bang: dat ze het niet goed doen. En Eritreeers zijn bang van autoriteit, door hun ervaringen in Eritrea. Dus wees informeel, kom achter je bureau vandaan, leg een hand op iemands schouder.”

Samen staan we sterk

Wethouder Jan Kastje van de gemeente Hilversum onderstreepte het belang van de ontmoeting. Ook bij de gemeente Hilversum staan integratie en werk hoog op de agenda. De dag werd afgesloten met prachtige poëzie door Ozan Aydogan winnaar NK Poetry Slam 2018.

Nieuwkomers, werkgevers, vrijwilligers en gemeenten bij elkaar brengen. Daar gaat het om! Een geslaagde integratie begint met elkaar ontmoeten. We hebben elkaar hard nodig. Samen staan we sterk.

Bekijk hieronder een korte video impressie van de dag.
 

Video Meetup vluchtelingen Gooi en Vechtstreek e.o.

donderdag 22 november 2018

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail