maandag 12 augustus 2013

Bewoners azc koken voor de buurt

Vluchtelingenvrouwen als gastkoks.

Gastkoks Najma Barati en Safia Karimi hebben voor deze keer het koksschort voorgebonden en een Afghaanse maaltijd verzorgd ter ere van het einde van de Ramadan. Beide vrouwen wonen in azc Utrecht. Dit keer was het vrijwilligerswerk, maar een eigen restaurant is een droom.

In Nederland staat het bekend als Suikerfeest, de viering van het einde van de Ramadan. Normaal een feest dat groots gevierd wordt binnen de familie. In het Utrechtse buurtrestaurant Resto VanHarte wordt het einde van deze vastenmaand een dag later gevierd, met iedereen. Gastkoks Najma Barati en Safia Karimi hebben voor deze keer het koksschort voorgebonden en de maaltijd verzorgd.

Afghaanse maaltijd

'Moe maar voldaan,' laat Najma weten wanneer ze nog aan haar laatste hapje van de maaltijd bezig is. Samen met mede—azc-bewoonster Safia heeft ze een flink deel van de dag in de keuken gestaan om een Afghaanse maaltijd te bereiden. Safia en Najma komen elk uit een ander deel van dit land, dat bracht ook nog de nodige  discussie los tussen hen. Snijden we de salade fijn, of iets minder fijn.

Drie-gangen menu

In de keuken was ook een Filipijnse kok. 'Dat was wel praten met je handen, ' zegt Najma, wiens Nederlands nog niet zo heel goed is. Ze heeft nu wat last van haar polsen, bekent ze ook, maar dat komt van al het snijwerk. Resto VanHarte had deze vrijdagavond zo'n 70 stoelen bezet, met voor ieder een drie-gangen menu. Omdat Najma de hele dag in de keuken heeft gestaan, gaat ze na de maaltijd meteen naar de moskee, want zij wil nog graag bidden op deze dag.

Nadenken over onszelf

Safia beheerst het Nederlands een stuk beter, ook al is ze pas zes maanden actief aan het leren. 'Ik heb het druk gehad met mijn kinderen,' bekent ze. Safia zou graag een restaurant willen beginnen, haar man Safiq ziet dat ook helemaal zitten. 'Ik was slager, ik kan ervoor zorgen dat er goed vlees wordt gebruikt.' Voorafgaand aan de maaltijd gaf Safiq uitleg over de achtergrond van de vastenmaand. De Ramadan bestaat uit meer dan niet eten en niet drinken, vertelde hij. 'Het hele jaar ben je bezig met je dagelijkse zaken, maar tijdens de Ramadan denken we na over onszelf. We staan stil bij de vragen 'waarom zijn we hier en wat doen wij met ons leven'. Ook denken we aan andere mensen, vooral aan arme mensen. En we vergeven elkaar en vragen Allah om ons te vergeven.'

Ontmoetingsplek

Safia en Najma hebben zelf aangeboden om een keer te koken in het buurtrestaurant. Zij hadden er een keer gegeten en dat heel gezellig gevonden. Mensen uit verschillende landen haalden er herinneringen op over bijzondere momenten en favoriete gerechten. Het buurtrestaurant heeft als doel een ontmoetingsplek te zijn voor mensen uit allerlei culturen, achtergronden en religies. Door samen de maaltijd te nuttigen leer je elkaar kennen. Resto VanHarte organiseert ook  regelmatig avonden waarbij kinderen uit de buurt als gastkok functioneren. Resto VanHarte ligt in de wijk Kanaleneiland, die grenst aan de wijk Oog in Al, de wijk met het Utrechtse azc.

Deel dit met anderen