donderdag 19 oktober 2017

Herdenking Schipholbrand 26 oktober 2017

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 kwamen elf mensen om het leven bij een grote brand in het cellencomplex van het Detentie- en Uitzetcentrum Schiphol-Oost. Bij het monument voor de elf slachtoffers, op Schiphol-Oost bij Oude Meer, vindt op donderdag 26 oktober voor de elfde keer de herdenking van de Schipholbrand plaats.

De elf omgekomen mensen konden niet meer uit hun cellen worden bevrijd door de bewaarders. Wel konden 21 van de 26 cellen geopend worden, waardoor 32 bewoners hun cellen konden verlaten. Het Detentiecentrum is in 2013 verplaatst naar het Justitieel Complex op Schiphol-West. Vlakbij de plek waar het oude Detentiecentrum stond, is sinds die tijd een monument van elf paaltjes, waar elk jaar de herdenking plaats vindt.

Verhalen van overlevenden

De herdenking begint met het noemen van de namen van de elf slachtoffers, waarna kaarsen worden ontstoken en bloemen gelegd bij de elf paaltjes. Ook is er de onthulling van een filmlink naar verhalen van overlevenden, gemaakt door M2M, een organisatie die opkomt voor de belangen van de overlevenden en nabestaanden. Enkelen van hen zullen ook aanwezig zijn.

Welkom!

De herdenking start om 19.00 uur en duurt een half uur. Je vindt het monument  bij Breguetlaan 67 in Oude Meer, aan de oostkant van Schiphol. iedereen is welkom deze herdenking bij te wonen, die plaats vindt in de openlucht. De herdenking wordt georganiseerd door het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, facebook.com/vluchtelingenhaarlemmermeer/

Lezing Rogaan al Galidi 24 oktober

Eerder die week, op dinsdag 24 oktober, organiseert het Platform een avond met Rodaan al Galidi, ‘asielzoeker des vaderlands’, i.s.m. de Bibliotheek Haarlemmermeer. Al Galidi schreef een boek over zijn tocht van zeven jaar door Nederlandse asielzoekerscentra, ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. De avond is in de Openbare Bibliotheek – Centrale, Raadhuisplein 7, Hoofddorp. Aanvang 19.45 uur met koffie en inloop, 22.00 uur einde en drankje. Toegang € 7 incl. drankjes. Kaarten bij de deur. Al Galidi leerde in Nederland ‘een nette leugen is beter dan de rommelige waarheid’.

Deel dit met anderen