maandag 19 juni 2017

Op bezoek bij Plan Einstein in Overvecht: 'Voor mijn ogen ontstaan bijzondere ontmoetingen'

Een unieke opvanglocatie waar vluchtelingen en asielzoekers vanaf dag één werken aan hun toekomst én die meerwaarde biedt aan de buurt: dat is het innovatieve project Plan Einstein de Utrechtse wijk Overvecht. Inmiddels krijgt het projectterrein steeds meer vorm en zijn de eerste bewoners gearriveerd. Wij gingen er langs voor een kijkje, projectleider vanuit VluchtelingenWerk, Omar El Khader, gaf een rondleiding.

'Het gebouw aan de Einsteindreef bestaat uit verschillende delen' legt Omar uit. 'Een deel is bestemd voor jongerenhuisvesting en wordt beheerd door jongerenhuisvester Socius. Sinds november vorig jaar wonen daar 38 jongeren die uit Overvecht komen of een speciale binding hebben met de wijk. Een ander deel van het gebouw, beheerd door het COA, is bestemd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Nu verblijven er zo'n 25 mensen, maar is er capaciteit voor zo'n 400 mensen.' Naast COA en Socius zijn er nog meer organisaties in het pand gevestigd zoals het lokale initiatief Welkom in Utrecht, de Social Impact Factory en natuurlijk het team van VluchtelingenWerk Midden-Nederland.

Voorbeiden op de toekomst: in Nederland of elders

Zoals op alle opvanglocaties biedt VluchtelingenWerk ook sociaal-juridische ondersteuning aan de bewoners van Plan Einstein, maar dit project maakt nog meer mogelijk. Omar: ‘Wij brengen de interesses en de onderwijs- en beroepsachtergrond van asielzoekers in kaart. Op basis daarvan maken we een plan: wat kunnen en mogen zij ondernemen? Voorheen stond het leven van vluchtelingen en asielzoekers in opvanglocaties vaak op de pauzestand. Plan Einstein biedt hen de mogelijkheid zich te blijven ontwikkelen: ongeacht of hun toekomst in Nederland ligt of elders.’ Dat gebeurt bijvoorbeeld door deelname aan diverse cursussen in de ‘Incubator’, de gemeenschappelijke ruimte van het complex. Daar verzorgt de Universiteit van Utrecht een ondernemerschapscursus en de Volksuniversiteit een cursus Business English. ‘Aan deze cursussen mogen ook buurtbewoners meedoen’, vertelt Omar. ‘Dat is nog een reden wat dit project zo uniek maakt: op deze manier vormt de opvanglocatie echt een meerwaarde voor de buurt.’

Elke dag een stap vooruit

‘Op papier vond ik dit project al indrukwekkend’, vertelt Omar. ‘Toch is het nog steeds bijzonder om die plannen van papier tot leven te zien komen. Voor mijn neus ontstaan bijzondere ontmoetingen, elke dag ziet het terrein er weer mooier uit en werken de verschillende organisaties weer meer samen. Ook dat laatste is erg belangrijk, want zo’n uniek project tot een succes maken, dat gaat een organisatie alleen niet lukken. Dat kan alleen samen.'

 

Plan Einstein krijgt subsidie uit het Europese fonds voor Urban Innovative Actions (UIA). De resultaten van het project worden gemonitord door de Universiteiten van Oxford en Roehampton.

Deel dit met anderen