Taalcoach Truuske (64) uit Vinkeveen: “Als vluchteling laat je zoveel achter.”

Truuske is ruim 1,5 jaar taalcoach bij VluchtelingenWerk in Mijdrecht. Zij helpt Simon van 36 en zijn vrouw Beilul van 31 uit Eritrea met de Nederlandse taal.

Truuske heeft ruim 30 jaar in het onderwijs gewerkt en is nu met pensioen, omdat taal haar ligt is ze bij VluchtelingenWerk gestart als vrijwillige taalcoach. Ze wil graag haar steentje bijdragen aan de maatschappij en dat is gelukt. Simon en zijn vrouw en zoontje van 3 jaar zijn dolblij met haar.

“De eerste ontmoeting met Simon was best spannend. Er was meteen een klik. Taal is de basis voor alle communicatie. Je wilt dat mensen zich prettig voelen,” vertelt Truuske.

Simon spreekt goed Engels dat is een valkuil om goed Nederlands te leren. Mensen praten dan al gauw in het Engels tegen je. De twee spraken elke woensdag af bij Truuske thuis of bij Simon. Bij Simon stond de tv dan aan en de gordijnen zaten dicht. Truuske: “Ik zei dan tegen Simon zou je de gordijnen niet eens open doen en mag de tv uit.”

Trouwen met wie je wilt

Samen zijn ze ook een dagje naar Amsterdam geweest. Ze hebben een rondvaart gemaakt en een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum. Toen ze daar aan de Hollandse appeltaart zaten kwamen ze aan de praat met twee Amerikaanse vrouwen, die getrouwd bleken te zijn. Simon kon dit niet geloven. In Eritrea is dat verboden. Truuske legde uit dat dit nu democratie betekent en dat je in Nederland mag trouwen met wie je wilt.

Truuske leert ook van Simon. “Vooral het gastvrije en dat de hele tafel vol staat met eten. Nederlanders zijn dan zuinig hoor. Je leert ook genuanceerder te denken. Als vluchteling laat je zoveel achter.”

Alles past in de auto van Truuske

In het geval van Simon is dat wel erg letterlijk. Zijn 8-jarige dochter kon niet mee vluchten. Zij is nog in Eritrea. Simon was eerst alleen in Nederland. Via gezinshereniging is hij met zijn vrouw en zoontje na 2,5 jaar herenigd op Schiphol. Truuske ging mee om ze op te halen op het vliegveld. De hele auto zat bomvol met bagage.

Toen Beilul met hun 3-jarig zoontje naar Nederland kwam moesten ze verhuizen. De auto van Truuske werd geleend en alles ging in de auto. Zelfs een gasfornuis. De nieuwe bank paste alleen niet. Het huis is heel erg mooi geworden.

Meer dan alleen taalcoaching

Naast taalcoaching heeft Truuske veel meer gedaan voor Simon en zijn familie. Ze heeft er zelfs voor gezorgd dat Simon weer kon gaan basketballen bij de lokale club SV Argon.

Truuske: “Vrijwilliger zijn bij VluchtelingenWerk verrijkt je leven en je kijk op Nederland. Ik denk dat we met zijn allen erg blij moeten zijn dat ons wiegje hier heeft gestaan. Dat ik zo’n klik zou hebben met Simon en zijn familie had ik niet verwacht. Ik blijf gelukkig nog in contact met ze, want ik ga zijn vrouw Beilul nu coachen.

Simon vertelt: “Truuske is voor mij een tweede moeder. Niets is teveel voor haar en ze heeft humor.”

Ook vrijwilliger worden zoals Truuske?

VluchtelingenWerk De Ronde Venen is op zoek naar vrijwillige taalcoaches, een taalcoördinator, spreekuurmedewerkers, budgetcoaches en juridisch medewerkers. Interesse? Stuur een e-mail naar derondevenen@vluchtelingenwerk.nl

dinsdag 26 juni 2018