VluchtelingenWerk in Alkmaar

Vluchtelingen die in de gemeente Alkmaar komen wonen of worden opgevangen, worden op weg geholpen door VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland. Onze vrijwilligers begeleiden hen bij de asielprocedure, huisvesting, integratie, taal en werk. Ook geven zij voorlichting met en over vluchtelingen.

Meer over ons werk in Alkmaar

Vluchtelingen die vanaf een asielzoekerscentrum (azc) verhuizen naar de gemeente Alkmaar, worden begeleid vanuit ons kantoor in Alkmaar. Onze vrijwilligers bieden maatschappelijke begeleiding en juridische ondersteuning. Deze ondersteuning is erop gericht om vluchtelingen zo snel mogelijk hun plek te laten vinden binnen de gemeente, zodat zij snel kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving. Vluchtelingen kunnen zonder afspraak terecht tijdens onze spreekuren.

Huisbezoeken in omliggende gemeenten 

Vanuit onze locatie in Alkmaar worden ook vluchtelingen begeleid die in de andere 'HAL BUCH-gemeenten' wonen: Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. De begeleiding van deze vluchtelingen, wordt gecoördineerd vanuit ons kantoor in Alkmaar, maar onze vrijwilligers gaan bij vluchtelingen in de gemeenten zelf op huisbezoek. Voor alle HAL BUCH-gemeenten is er een gezamenlijk juridisch spreekuur. Onze vrijwilligers ter plaatse helpen vluchtelingen onder andere met het aanvragen van de gezinshereniging, het verzamelen van de documenten en het contact met de IND. 

Uniek in HAL BUCH: reïntegratiegesprek

In de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo loopt sinds mei 2017 een uniek project. Vluchtelingen die in deze gemeenten komen wonen, krijgen na zes maanden een traject aangeboden bij een re-integratiebureau. Samen met VluchtelingenWerk en het re-integratiebureau onderzoekt de vluchteling hoe hij de Nederlandse arbeidsmarkt kan betreden.

verborgen

VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland

VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland zet zich in voor vluchtelingen en asielzoekers in de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Met behulp van honderden vrijwilligers ondersteunen wij de bewoners van alle asielzoekerscentra en de statushouders in bijna alle gemeenten in ons werkgebied. Wij bieden begeleiding vanaf de asielprocedure tot en met het bouwen aan een zelfstandige toekomst in Nederland.

Lees ook meer over onze stichtingonze werkzaamheden of bekijk ons werkgebied.  

 

West en Midden-Nederland

Uitgelicht | Alkmaar

dinsdag 23 februari 2021

VluchtelingenWerk Nederland lanceert een politieke sneltest om kiezers inzicht te geven in hoe de verschillende politieke partijen over...

donderdag 18 februari 2021

Er is een nieuwe e-learning omgeving, speciaal samengesteld voor nieuwkomers. In opdracht van de gemeente Hilversum volgen nu 16 deelnemers...

vrijdag 15 januari 2021

De ontwikkelingsfase waarin jongeren op zoek gaan naar hun eigen identiteit wordt bij vluchtelingen vaak ruw verstoord door oorlog of...

Vacatures in Alkmaar

In Alkmaar zijn we regelmatig op zoek naar vrijwilligers en stagiaires. Zowel op onze locaties in de stad als in de asielzoekerscentra.

Als vrijwilliger kun je echt iets betekenen voor vluchtelingen in Nederland. Dat kan op allerlei verschillende manieren en al vanaf een paar uur per week. Bijvoorbeeld door samen te oefenen met de taal, hen wegwijs te maken in het complexe Nederland, met juridische ondersteuning tijdens de asielprocedure en veel meer. Kijk of er een vacature is die bij jou past:

Contact

In verband met het coronavirus zijn al onze locaties gesloten voor bezoek.
De communicatie en dienstverlening vindt plaats via email, telefoon en WhatsApp.

Voor algemene vragen helpen wij u graag vanuit ons kantoor in Alkmaar:

Alkmaar
Edisonweg 10,
1821 BN Alkmaar (route
06 82197431
alkmaar@vluchtelingenwerk.nl

Bezoek alleen op afspraak!

Telefonisch bereikbaar
Dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur

Juridisch spreekuur
Alleen op afspraak via: 06-83624193 (ook WhatsApp). Er is geen telefonisch spreekuur.

Inburgeren bij VluchtelingenWerk
VluchtelingenWerk biedt altijd een inburgeringstraject op maat. Lees meer over ons inburgeringsaanbod of neem contact op: 

075-6173297
inburgering-westmidden@vluchtelingenwerk.nl