VluchtelingenWerk in Alkmaar

Vluchtelingen die in de gemeente Alkmaar komen wonen of worden opgevangen, worden op weg geholpen door VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland. Onze vrijwilligers begeleiden hen bij de asielprocedure, huisvesting, integratie, taal en werk. Ook geven zij voorlichting met en over vluchtelingen.

Meer over ons werk in Alkmaar

Vluchtelingen die vanaf een asielzoekerscentrum (azc) verhuizen naar de gemeente Alkmaar, worden begeleid vanuit ons kantoor in Alkmaar. Onze vrijwilligers bieden maatschappelijke begeleiding en juridische ondersteuning. Deze ondersteuning is erop gericht om vluchtelingen zo snel mogelijk hun plek te laten vinden binnen de gemeente, zodat zij snel kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving. Vluchtelingen kunnen zonder afspraak terecht tijdens onze spreekuren.

Huisbezoeken in omliggende gemeenten 

Vanuit onze locatie in Alkmaar worden ook vluchtelingen begeleid die in de andere 'HAL BUCH-gemeenten' wonen: Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. De begeleiding van deze vluchtelingen, wordt gecoördineerd vanuit ons kantoor in Alkmaar, maar onze vrijwilligers gaan bij vluchtelingen in de gemeenten zelf op huisbezoek. Voor alle HAL BUCH-gemeenten is er een gezamenlijk juridisch spreekuur. Onze vrijwilligers ter plaatse helpen vluchtelingen onder andere met het aanvragen van de gezinshereniging, het verzamelen van de documenten en het contact met de IND. 

Uniek in HAL BUCH: reïntegratiegesprek

In de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo loopt sinds mei 2017 een uniek project. Vluchtelingen die in deze gemeenten komen wonen, krijgen na zes maanden een traject aangeboden bij een re-integratiebureau. Samen met VluchtelingenWerk en het re-integratiebureau onderzoekt de vluchteling hoe hij de Nederlandse arbeidsmarkt kan betreden.

verborgen

VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland

VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland zet zich in voor vluchtelingen en asielzoekers in de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Met behulp van honderden vrijwilligers ondersteunen wij de bewoners van alle asielzoekerscentra en de statushouders in bijna alle gemeenten in ons werkgebied. Wij bieden begeleiding vanaf de asielprocedure tot en met het bouwen aan een zelfstandige toekomst in Nederland.

Lees ook meer over onze stichtingonze werkzaamheden of bekijk ons werkgebied.  

 

West en Midden-Nederland

Uitgelicht | Alkmaar

woensdag 9 september 2020

Op donderdag 10 september vond de feestelijke afsluiting van het project VIP2 plaats. Mooie aanleiding om met trainster Nikki de Jong terug...

donderdag 20 augustus 2020

Het project Time4You is weer live van start gegaan op de azc's. Teamleider Danielle Pool van Time4You vertelt hoe fijn het is om alle...

donderdag 6 augustus 2020

Welke impact heeft corona gehad op het werk van VluchtelingenWerk? Sara Mohammadi, projectcoördinator VIP (Vluchtelingen Investeren in...

Vacatures in Alkmaar

In Alkmaar zijn we regelmatig op zoek naar vrijwilligers en stagiaires. Zowel op onze locaties in de stad als in de asielzoekerscentra.

Als vrijwilliger kun je echt iets betekenen voor vluchtelingen in Nederland. Dat kan op allerlei verschillende manieren en al vanaf een paar uur per week. Bijvoorbeeld door samen te oefenen met de taal, hen wegwijs te maken in het complexe Nederland, met juridische ondersteuning tijdens de asielprocedure en veel meer. Kijk of er een vacature is die bij jou past:

Contact

Alkmaar
Edisonweg 10,
1821 BN Alkmaar (route
072- 5315008
alkmaar@vluchtelingenwerk.nl

Telefonisch bereikbaar: maandag t/m donderdag van 09.00 tot 14.00 uur.

Wegens het coronavirus hebben we op dit moment alleen telefonische spreekuren.

Maatschappelijk spreekuur
Donderdag van 10.00 tot 14.00 uur
Telefoon: 06-82197431

Juridisch spreekuur
Dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur
Telefoon: 06-83624193

Inburgeren bij VluchtelingenWerk
VluchtelingenWerk biedt altijd een inburgeringstraject op maat. Lees meer over ons inburgeringsaanbod of neem contact op: 

075-6173297
inburgering-westmidden@vluchtelingenwerk.nl