VluchtelingenWerk biedt online financiële begeleiding in coronatijd

Om te voorkomen dat vluchtelingen in deze coronatijd in de financiële problemen raken, maakte VluchtelingenWerk informatieve video's over financiële onderwerpen. Zo kunnen vluchtelingen hun financiën zelf beter regelen, nu hun inkomen wellicht veranderd is en de meeste begeleiding 'op afstand' plaatsvindt.  Het Oranje Fonds steunt dit initiatief met 16.500 euro.

Veel  werkende vluchtelingen hebben momenteel minder inkomsten uit hun flexibele contract of hebben ontslag gekregen. Het is nu extra van belang dat rekeningen op tijd betaald worden, om extra kosten te voorkomen. Bovendien wil VluchtelingenWerk  de vluchtelingen meegeven zeker nu te besparen waar mogelijk en waakzaam te zijn voor fishing mails, waarmee geld afhandig wordt gemaakt. 

In zes video's: antwoorden op financiële vragen van vluchtelingen

In juni worden er zes instructie video's gepubliceerd. In elke video wordt aan de hand van een actuele financiële vraag van een vluchteling, informatie gegeven met concrete adviezen, instructies, do’s/ don’ts en opdrachten. In de video's wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over de app van de bank , het bijhouden van de digitale administratie en het online doorgeven van wijzigingen in toeslagen. De video's zijn beschikbaar in het Nederlands, Arabisch en Tigrinya en zijn te zien op www.forrefugees.nl, zodat alle vluchtelingen toegang hebben. Bekijk hieronder de video over online post ordenen.

Hoe orden je online post? | Integreren in Nederland | VluchtelingenWerk Nederland

Financiële begeleiding met project Euro-Wijzer

De video's sluiten aan op de methode Euro-Wijzer van VluchtelingenWerk.  Deze methode voor financiële begeleiding is gericht op het financieel (zelf)redzamer maken van vluchtelingen, door groepscursussen en individuele begeleiding. De financiële begeleiders en andere vrijwilligers van VluchtelingenWerk spelen een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van de video's bij de vluchtelingen die zij momenteel vanwege corona ‘op afstand’ begeleiden.

Het Oranje Fonds financiert sinds 2016 VluchtelingenWerk voor de ontwikkeling en uitvoering van Euro-Wijzer, methode voor financiële begeleiding. 

Lees meer over het project Euro-Wijzer

Als vluchtelingen in Nederland aankomen, hebben ze vaak geen enkel financieel vangnet. Dat maakt hen kwetsbaar. Met het project Euro-Wijzer 3 ondersteunt VluchtelingenWerk Nederland vluchtelingen om financieel zelfredzaam te worden en (verdere) schulden te voorkomen. Het project wordt mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en de donateurs van VluchtelingenWerk Nederland.

dinsdag 16 juni 2020