VluchtelingenWerk lanceert politieke sneltest voor verkiezingen

VluchtelingenWerk Nederland lanceert een politieke sneltest om kiezers inzicht te geven in hoe de verschillende politieke partijen over vluchtelingen en integratie denken.

Asiel en integratie zijn veelbesproken thema's in verkiezingstijd. De sneltest is onderdeel van de campagne 'Maak geen verschil', waarmee VluchtelingenWerk iedereen aanmoedigt om vluchteling-vriendelijk te stemmen. Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl/maakgeenverschil en doe de sneltest!

Analyse partijprogramma's

VluchtelingenWerk heeft de partijprogramma’s van de dertien zittende partijen in de Tweede Kamer geanalyseerd en langs een meetlat van tien stellingen gelegd. De stellingen gaan over onderwerpen als de Griekse vluchtelingenkampen, snelle asielprocedures, taalonderwijs en gezinshereniging. De politieke sneltest is bedoeld om inzicht te bieden in waar de verschillende partijen voor staan op het gebied van asiel- en integratiebeleid.

Het belang van het snel leren van de taal wordt ook door vrijwel alle partijen benadrukt. Maar over hoe om te gaan met vluchtelingenkampen aan de randen van Europa zijn partijen sterk verdeeld. Veel minder aandacht is er voor een snelle hereniging van vluchtelingen met hun gezinsleden, terwijl dit voor hen van levensgroot belang is. En een klein aantal partijen houdt de deur het liefst zo veel mogelijk gesloten voor vluchtelingen.

Campagne ‘Maak geen verschil’

De politieke sneltest is onderdeel van de campagne 'Maak geen verschil’' waarin VluchtelingenWerk kiezers oproept om vluchteling-vriendelijk te stemmen. Vaak worden vooral de verschillen benadrukt als het over vluchtelingen gaat, terwijl er juist zoveel overeenkomsten zijn. Noor (22) uit Irak is één van de gezichten van deze campagne en heeft zelf een tijd in kamp Moria doorgebracht. Hij hoopt dat mensen daar ook aan denken tijdens het stemmen: “Misschien hebben we allemaal een andere kleur of wat dan ook, maar we hebben allemaal hetzelfde hart. Dus kies een partij die vecht voor de vrijheid voor iedereen.”

 

Semira (Eritrea) en Jacqueline | Maak geen verschil met je stem | VluchtelingenWerk Nederland

dinsdag 23 februari 2021