VluchtelingenWerk ontwikkelt voorlichtingenreeks over gezondheidszorg in Amsterdam

Begin dit jaar heeft de gemeente Amsterdam aan VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland de opdracht gegeven een op maat gemaakte voorlichtingenreeks te ontwikkelen over de Nederlandse gezondheidszorg. De voorlichtingsbijeenkomsten worden aangeboden aan alle nieuwkomers die in 2020 in de gemeente Amsterdam zijn gehuisvest. Inmiddels loopt het pilotproject – een afgeleide van het eigen MindFit programma van VluchtelingenWerk - onder de naam Gezond in Amsterdam.

MindFit projectleider Bärbel Kühn: “We zijn heel trots dat de gemeente Amsterdam onze expertise heeft ingeroepen begin dit jaar. Gezond in Amsterdam zou op 16 maart van start gaan, maar door de coronamaatregelen die de dag daarvoor werden ingevoerd, moesten we de eerste groepen helaas afzeggen. We hebben de deelnemers toen de net ontwikkelde Informatiepakketten over stress in tijden van corona toegestuurd en zijn vast aan de slag gegaan met een online variant van Gezond in Amsterdam.”

Fysieke en online versie

Het pilotproject loopt erg goed. “Sinds juni hebben we de voorlichting aan twaalf groepen kunnen geven en de verwachting is dat daar voor het einde van het jaar nog zes tot acht groepen bijkomen", vertelt Kühn. “Op dit moment werken we zowel met de fysieke als met de online versie. De voorlichting wordt nu in het Arabisch, Tigrinya en Turks gegeven. Binnenkort starten ook de taalgroepen Farsi en Dari.”

Effectieve methode

Gezond in Amsterdam heeft een meer voorlichtend karakter, maar onze trainers werken net als bij de originele MindFit training interactief, met beeld- en filmmateriaal en korte energizers. Onze ervaring is dat dit de meest effectieve methode is om de informatie beter te laten beklijven”, aldus Kühn. De deelnemers wonen pas kort in Amsterdam en hebben veel baat bij de informatie, die vooral gericht is op kennis over het gezondheidssysteem en de preventie van psychische en andere gezondheidsklachten. Extra belangrijk in deze voor velen stressvolle coronatijd!

Positieve reacties

De pilot voor de gemeente Amsterdam is succesvol gebleken en inmiddels heeft de gemeente Weesp ook interesse. “We krijgen positieve reacties van de deelnemers en kunnen op deze manier veel mensen bereiken", meent Kühn. “Laten we hopen op een vervolg in 2021!”

Project MindFit

Integreren en actief bijdragen aan de samenleving lukt het beste als je mentaal gezond bent. Vluchtelingen lopen door alles wat zij hebben meegemaakt een verhoogd risico op psychische problemen die hun participatie kunnen belemmeren. Ook het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland kan stress en onzekerheid met zich mee brengen. Met onze training MindFit bieden wij vluchtelingen die hiermee te maken krijgen handvatten om hun problemen op eigen kracht te boven te komen, zodat zij de regie over hun leven weer in handen kunnen nemen.

:

dinsdag 10 november 2020