Vrijwilliger Marijke werkt met kinderen op azc's: 'Het is ontzettend dankbaar werk'

Marijke de Lange schreef een prachtige blog over haar vrijwilligerswerk voor kinderen en jongeren in het asielzoekerscentrum. Dat deed ze niet zomaar, want ze is op zoek naar nieuwe collega's. 'Het is onvoorstelbaar dankbaar en leerzaam werk. De belangrijkste les die de kinderen mij hebben geleerd? Dat is vertrouwen.'

Ooit, zo rond mijn negentiende, was ik 'maatje' van een leeftijdsgenootje in een asielzoekerscentrum (azc). Zij kwam met haar familie uit Irak. Ik weet nog dat ze me vertelde dat ze in Irak iedere avond gescheiden aten. Zij en haar moeder bij de overburen, broertjes en zusjes bij familieleden, vader op zijn werk. Niet voor de gezelligheid, maar als er dan een inval kwam van het leger, werden ze in ieder geval niet allemaal tegelijk opgepakt. Nadat de familie een 4-kamerflat in IJmuiden kreeg toegewezen, verwaterde het contact. Ik hoop oprecht dat ze gelukkig zijn geworden in Nederland.

Aan de slag voor vluchtelingkinderen

Lang liet ik het vrijwilligerswerk voor wat het was, maar inmiddels heb ik het weer opgepakt. Ditmaal voor het kind- en jongerenproject Time4You bij VluchtelingenWerk. Een uur in de week mogen ze bij ons komen. We doen spelletjes, gaan knutselen of sporten. En terwijl we dit doen, leren de kinderen beter Nederlands en steeds meer over onze gebruiken en omgangsvormen. Ook mogen ze al hun vragen stellen. We maken écht tijd voor ze.

Verdwenen kinderen

Dit zijn kinderen die dagelijks te maken hebben met afscheid nemen. Ze verblijven meestal niet lang op dit azc. Bewoners moeten vaak verhuizen. Het ergste is als ze horen dat ze niet mogen blijven. Vaak gaat dat ineens razendsnel en zijn kinderen gewoon 'verdwenen'. Vertrokken met onbekende bestemming. Vriendjes komen en gaan.

Niet stoppen met kleuren

Deze kinderen leven volgens het principe: ik heb je nu en daar geniet ik iedere seconde van. Zo lijkt het tenminste. Vandaag vertelde een meisje dat ze nog niet wilde stoppen met kleuren, omdat ze 'thuis' geen stiften heeft. Dat raakte me in het diepst van mijn ziel. Stiften of potloden behoren hier tot de basisuitrusting. Ik geloof dat ik thuis wel vier setjes heb in verschillende formaten, buiten mijn eigen stiften-set en luxe kleurpotlodendoos gerekend.

Even afleiding en geen zorgen

Je eerste instinct is dan naar een prijsvechter te rennen om een berg in te slaan en uit te delen, maar dat kan echt niet. Iedere week komen er zo’n tien kinderen bij ons, in wisselende samenstelling. Ik zou ze met alle liefde allemaal van stiften en ballen voorzien, maar dan is het hek van de dam. Wat we ze kunnen bieden is een uur lol, even niet denken aan de situatie, even geen verveling, een luisterend oor en een knuffel.

Een belangrijke les

Als vrijwilliger voeg je echt iets toe aan de levens van deze kinderen. Ook is het ontzettend leerzaam; je krijgt te maken met taalbarrières en andere culturen. Maar het grootste wat deze kinderen mij hebben geleerd, is vertrouwen. Vandaag rende er een meisje achter me aan die riep: "Juf wacht! Ik wil je nog een knuffel geven!" Misschien is ze binnenkort verhuisd, misschien was ze gewoon dankbaar voor de gezellige middag. Maar het feit dat ze mij die knuffel toevertrouwde, maakt het voor mij elke minuut waard.

Word jij onze nieuwe collega?

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers voor kind- en jongerenbijeenkomsten in de azc's in de hele regio. Vrijwilliger worden kan al vanaf 4 uur in de week. Samen met het team bereid je de bijeenkomst voor en praat je nog even na. Mail voor meer informatie naar:

dinsdag 14 mei 2019

Meer artikelen

Time4You: Empowerment voor vluchtelingkinderen

Time4You richt zich op empowerment van en belangenbehartiging voor vluchtelingkinderen van 8 tot 18 jaar in de asielzoekerscentra. Onder het motto “kennis geeft zelfvertrouwen en controle” worden kinderen op kindvriendelijke wijze geïnformeerd over allerlei onderwerpen waar ze mee te maken hebben.