Vrijwilliger Rineke van Ommen (61): “Je zal maar moeten vluchten uit angst.”

Rineke van Ommen werkt ruim 2,5 jaar als baliemedewerker bij VluchtelingenWerk op het azc in Luttelgeest. Ze noemt zichzelf een echt mensenmens en een regelneef. Op het azc zit ze met die kwaliteiten op de juiste plek.

Rineke wilde graag haar talenten inzetten en iets voor de mens doen. “Je zal zelf maar moeten vluchten uit angst. Wij wonen dan toch in een vrij en veilig land.”

Elke maandag werkt zij op het azc als baliemedewerker. Ze begint om 9 uur en om half 10 begint het inloopspreekuur. Er komen cliënten langs met allerlei vragen. Van een brief van de IND, vragen over een ID document en correspondentie met advocaten. Het werk is heel gevarieerd. “Zaken die meteen opgelost kunnen worden regel ik direct. Voor complexe zaken wordt er een persoonlijke afspraak gemaakt.”

Ieder verhaal is uniek

“Ieder verhaal is uniek. Ik vind het een uitdaging om de vraag te achterhalen. Je ziet zoveel verschillende mensen en culturen. Het mooiste is om de blijdschap te zien als ik ze heb geholpen.”

Een tip die zij geeft aan nieuwe vrijwilligers is om eerst goed uit te zoeken wat je wilt en waar je affiniteit mee hebt.

“Bij VluchtelingenWerk heb ik veel geleerd. Ze geven goede trainingen over asielprocedures waar een doorsnee Nederlander geen weet van heeft. Ook het team op het azc is heel gezellig. Kortom: je krijgt er veel voor terug.”

Ook vrijwilliger worden op het azc in Luttelgeest?

Op het azc zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Heb je interesse stuur dan een e-mail naar Jessica Mooiweer, e-mailadres luttelgeest@vluchtelingenwerk.nl

donderdag 6 december 2018