Afgerond - Taalcoaches

Wanneer iemand in Nederland komt wonen is het belangrijk dat hij/zij de taal leert en kennis maakt met het leven in Nederland. Nieuwkomers en vluchtelingen leren de taal door het volgen van een inburgeringscursus, maar zij leren de taal vooral door veel te oefenen in de praktijk.

Wanneer iemand in Nederland komt wonen is het belangrijk dat hij/zij de taal leert en kennis maakt met het leven in Nederland. Nieuwkomers en vluchtelingen leren de taal door het volgen van een inburgeringscursus, maar zij leren de taal vooral door veel te oefenen in de praktijk. In dit project wordt een vrijwilliger (het taalmaatje/ de taalcoach) gekoppeld aan een inburgeraar om een jaar  lang Nederlands te oefenen en kennis te maken met de Nederlandse samenleving. Er zijn talloze manieren om dit te doen zoals:

Samen een bezoek brengen aan een museum of bibliotheek, samen muziek- of sportactiviteiten ondernemen, iemand wegwijs maken in Breda of Oisterwijk, naar winkels en voorzieningen in de buurt, helpen met huiswerk, post of gewoon, met elkaar praten.

Er is ook veel aandacht voor zelfredzaamheid van de inburgeraar en uitbreiding van zijn/ haar sociaal netwerk. De meeste taalkoppels spreken 1 keer per week af, 1 à 3 uur per keer.

Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door het Europese Integratiefonds (EIF) en de gemeenten Breda en Oisterwijk.

Deel dit met anderen