Afgerond - Werk-Woorden

Het project 'Werk-Woorden' brengt taal in praktijk. Voor een vlotte integratie is het van belang dat vluchtelingen de Nederlandse taal voldoende beheersen. Taallessen volgen alleen is echter vaak niet voldoende. Er moet ook gelegenheid zijn de taal te kunnen oefenen en in de praktijk te gebruiken. Voor vluchtelingen is dit vaak erg lastig omdat zij meestal (nog) geen eigen sociaal netwerk hebben.


 

 • Het project

  VluchtelingenWerk Nederland is eind 2014 het project Werk-Woorden gestart, waarbij vluchtelingen samen met vrijwillige taalcoaches wekelijks Nederlands oefenen in de praktijk. Een vreemde taal leren gaat vlotter als je zoveel mogelijk in de praktijk kunt oefenen, bij voorkeur in combinatie met eigen interesses en ambities. Voor vluchtelingen is dit vaak erg lastig. De meesten van hen hebben nog geen sociaal netwerk en zijn daardoor weinig in de gelegenheid de taal te oefenen. Werk-Woorden biedt hen die mogelijkheid wél.

   

 • Achtergrond

  Werk-Woorden borduurt voort op het grote succes van het project Taal in Beweging dat in 2012 is gestart. De taal op een laagdrempelige, persoonlijke manier oefenen was de essentie van dit project. Bijvoorbeeld door samen naar een museum te gaan, of naar de bibliotheek. Daarnaast werd gewerkt aan het uitbreiden van het sociale netwerk. Werk-Woorden voegt daar twee belangrijke factoren aan toe: gedurende de periode dat het taalkoppel samen optrekt, is er ook aandacht voor het uitbreiden van het sociale netwerk, het vergroten van de zelfredzaamheid en de participatie van de vluchteling in de samenleving.

  Goede match

  Ieder traject begint bij het werven van vrijwilligers. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende toegerust zijn voor hun taak biedt VluchtelingenWerk hen trainingen en begeleiding aan. Door middel van intakegesprekken met zowel vrijwilligers als vluchtelingen, proberen we steeds de meest succesvolle match te maken. Daarbij kijken we onder meer naar gemeenschappelijke interesses. Werk-Woorden koppelt een vluchteling aan een vrijwillige taalcoach. De koppels trekken minstens een half jaar lang anderhalf uur per week met elkaar op. Voor succesvolle coaching is deze goede match belangrijk. Het moet natuurlijk wel klikken tussen vluchteling en taalcoach.

  Financiering

  VSBfonds en Rabobank Foundation zijn medefinanciers van Werk-Woorden. Het project is gestart op 1 december 2014 en liep tot 1 maart 2016.

 • Resultaat

  Werk-Woorden is een project op maat. Dat betekent dat iedere vluchteling zelf een aantal doelstellingen formuleert. De één heeft als doel iets te kunnen bestellen in de winkel, de ander wil zich voorbereiden op de arbeidsmarkt door vakjargon onder de knie te krijgen. Voor alle gestelde doelen geldt: ze zijn realistisch.

  Iedere vluchteling die zijn persoonlijke doelstelling haalt, is voor ons een succes. Kwaliteit gaat dan ook absoluut voor kwantiteit. Toch hebben we onszelf een doel gesteld: Het landelijk streven was om 800 taalkoppels te hebben gevormd aan het einde van de looptijd van het project op 1 maart 2016. Uiteindelijk zijn niet de beoogde 800, maar 825 vluchtelingen begeleid. En 724 vrijwilligers kwamen in actie, in plaats van de beoogde 600. Door de begeleiding van de taalcoaches en door de bijdrage van het VSBfonds en de Rabobank Foundation hebben de deelnemers van het project een flinke stap gezet naar een zelfstandige toekomst in Nederland! In Brabant Centraal zijn 73 koppels gevormd.

Kijk voor meer informatie over dit project op de landelijke pagina van vluchtelingenwerk.

Deel dit met anderen