Concept Nieuwe Buren in Zaltbommel slaat aan

Wim van Zuilekom en Serap Can zijn voor de zomer gestart met een serie interviews voor de Bommelerwaardgids. Interviews met vluchtelingen onder de titel "Nieuwe Buren", met als doel  een gezicht te geven aan vluchtelingen. Veel mensen kennen geen vluchtelingen en weten ook niet zo goed wat ze van het onderwerp vluchten vinden. Deze interviews geven een inkijkje en laten vooral de mensen achter de statistieken zien. Waarom zijn ze gevlucht? Hoe was hun leven in het land van herkomst, en hoe zien ze hun toekomst...

Tot nu toe zijn er meer dan tien interviews gedaan die om de 2 weken worden gepubliceerd. Wim: "De ruimte die we hebben gekregen is slechts 300-350 woorden per keer en dat is echt woekeren om alles te verwerken wat als belangwekkend uit het interview is gekomen. De kortheid van de stukjes bevordert wel weer de hoeveelheid lezers die besluiten om de stukjes te lezen." Kijk hier voor de eerste 5 items

Spin-offs
De stukjes worden goed gelezen en er zijn veel reacties. Ook erg leuk zijn de verschillende resultaten en/off spin-offs die de interviews hebben gerealiseerd.
- De vele contacten die een eenzame Syrische, net gehuisvest in een klein dorp, heeft gekregen;
- Nieuwe klanten voor de kleermaker en de kapper;
- Een particuliere donateur die de taalstudie van een Eritrese op zich heeft genomen, met zelfs een 2e potentiële gever. Dit terwijl het niet om een klein bedrag ging.
- Interviews die door een docent weer bij Nederlandse les worden gebruikt, aangevuld met oefenstof;
- Een bedrijf dat vol trots het interview met hun werknemer op Facebook deelt.

Een ander doel van het project was mensen warm maken om vrijwilliger met vluchtelingen te worden. Helaas is dit maar beperkt gelukt.

In het kantoor van VluchtelingenWerk Zaltbommel hangt de hele wand vol met de interviews! Hieronder lees je de 6 laatste.

 

 

 

 

woensdag 13 oktober 2021