Verhaal van een vluchteling in uw klas

Spreek jij wel eens met je leerlingen over vluchtelingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van het nieuws? Wat denkt jouw klas over oorlog, onderdrukking en vluchten? Een leerzame en boeiende manier om leerlingen persoonlijk kennis te laten maken met een vluchtverhaal, is door dit verhaal te laten vertellen door een vluchteling.

Helaas zijn er door omstandigheden geen voorlichtingen aan te vragen tot nadere order!

Iedereen heeft een mening over vluchtelingen. Soms is die gebaseerd op feiten, maar soms ook op fabels of vooroordelen. Wat is precies een vluchteling? Waarom vangt Nederland vluchtelingen op? Tijdens onze voorlichtingen en in onze lespakketten komen die vragen – en nog veel meer – aan de orde.

Het persoonlijke verhaal van een vluchteling

  • Voorlichting of een lezing aan volwassenen: bij maatschappelijke organisaties, bedrijven, gemeenten en politiek.
  • Gastlessen op scholen: voor po (groep 7&8), vo, mbo, hbo en universiteiten.

Bij het voorlichtingsproject Bekend maakt Bemind (BmB) staat ontmoeting centraal. Tijdens een presentatie bij een bijeenkomst zal onder andere een voormalig vluchteling zélf zijn of haar persoonlijke vluchtverhaal vertellen en gaat de dialoog aan met het publiek.

De ontmoeting heeft als doel:

  • het begrip voor de vluchtelingenthematiek te bevorderen;
  • vooroordelen weg te nemen;
  • werkelijke feiten en cijfers te communiceren zodat een eigen mening op basis daarvan wordt gebaseerd.

De voormalig vluchteling komt samen met een vrijwilliger die vertelt waarom mensen vluchten en hoe VluchtelingenWerk asielzoekers en statushouders begeleidt. De vrijwilliger start de voorlichting met een interactieve quiz, gevolgd door een informatieve presentatie en aansluitend vertelt de voormalig vluchteling zijn vluchtverhaal.

Voor nadere informatie en aanvragen van een voorlichting: klik hier!
Helaas zijn er door omstandigheden geen voorlichtingen aan te vragen tot nadere order!

Moustafa's verhaal | Bekend Maakt Bemind

Ben je geraakt en wil je meer weten? Nodig ons uit!

Helaas zijn er door omstandigheden geen voorlichtingen aan te vragen tot nadere order!

Wil je nog meer geprikkeld worden. Klik dan hieronder door naar de filmpjes van Hassan, Osila of Ahmad, dit zijn enkele van onze andere voorlichters.

Moustafa | Osilah | Ahmad | Hassan

Lees meer over het project Bekend maakt Bemind of mail naar bekendmaaktbemind-zuid@vluchtelingenwerk.nl

 

Gratis online lespakketten

VluchtelingenWerk heeft samen met Stichting Codename Future gratis lespakketten ontwikkeld voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs tot de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en mbo. Lespakketten voor docenten die zelfstandig aan de slag willen. Benieuwd naar de pakketten of downloaden? Ga naar de eductie-pagina.

Kom in actie!

Veel scholen komen in actie voor vluchtelingen, bijvoorbeeld door een sponsorloop of inzamelingsactie te organiseren.

Wil je een actie organiseren voor VluchtelingenWerk of een cheque uitreiken? Laat het weten! Op onze 'Kom in actie pagina' kun je jouw eigen actiepagina aanmaken en geld inzamelen voor VluchtelingenWerk Nederland. Laat je sponsoren voor jouw sportieve actie, verzamel lege flessen en doneer het statiegeld, of vraag je verjaardagsgasten om een gift in plaats van een cadeau. Het maakt niet uit wat je doet. Jouw inzet telt!

Wil je even sparren? Mail naar communicatie-zuid@vluchtelingenwerk.nl wij denken graag mee.

 

Contact

We komen graag een gastles, lezing of voorlichting verzorgen. Neem contact op met de projectleider Bekend Maakt Bemind via:

bekendmaaktbemind-zuid@vluchtelingenwerk.nl

Helaas zijn er door omstandigheden geen voorlichtingen aan te vragen tot nadere order!

Uitgelicht | Scholen

02 aug 2021

Wake Up Your Mind! is het jongerenprogramma van VluchtelingenWerk Nederland in het kader van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Een...

30 sep 2020

500 lege stoelen als symbool voor 500 kinderen die hier, als het aan het kabinet ligt, niet welkom zijn. VluchtelingenWerk Nederland,...

23 apr 2020

De dienstverlening van VluchtelingenWerk gaat tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk door. Statushouders en asielzoekers kunnen in...