Nieuwe woorden leren en carnaval vieren!

Dit jaar zijn er Colombiaanse vluchtelingen naar Limburg gekomen. Wij vroegen de familie Zapata Rojas naar hun ervaringen.

Wat is jullie eerste indruk van Nederland?

Carlos Julio: “De sneeuw is prachtig, ik had het nog nooit gezien!”. Karen: “Ze eten veel brood, koffie, thee en kaas”.

Nu wonen jullie in Maastricht, wat vinden jullie van de stad en de buurt? 

“Het is erg mooi, heel georganiseerd, cool en erg goed voor je gemoed”. Carlos Julio: “Ik was er met een vriend met carnaval. Het was koud, maar de kleuren en de kleren vond ik geweldig! We vinden het ook heel fijn om te fietsen en de veranderingen in de bomen en bloemen te zien in de seizoenen”.

Wat vinden jullie van de Nederlandse taal? 

Carlos Julio: “Eerst was het erg moeilijk, maar elke keer begrijp je steeds meer”. Fabiola: “het is moeilijk een Nederlander te verstaan”. Karen en Carlos Andrés: “we vergeten steeds wat we net geleerd hebben. Een raar en lastig woord is ‘tsjonge jonge!’ (schaterlachend)”. Carlos Andrés: “de ‘sch’ is haast onmogelijk om uit te spreken maar het woord ‘schatje’ vind ik leuk!”. Karen: “het woord ’alsjeblieft’ is een heel apart woord”.

Wat zijn jullie dromen en plannen voor de toekomst? 

“Eerst de taal leren, als de kans zich voordoet wil ik werken”. Carlos Andres: “ik wil studeren en een carrière in systeembeheer”. Karen: “iets met economie en financiën”.

Wat vinden jullie van VluchtelingenWerk? 

“Het is erg belangrijk dat die er is, zonder hulp kun je niets doen als je geen papieren hebt en geen Nederlands spreekt”.

(Met dank aan Roxanne voor de Spaanse teksten)

maandag 26 augustus 2013