Grote belangstelling voor ‘The Path of the Refugee’

Wanneer is iemand nu illegaal? Wat gaat er door zo’n vluchteling heen? Deze vragen werden in de avond van 23 april in Maastricht beantwoord.

De presentaties en workshops werden in het Engels gehouden en aangeboden door IFMSA (International Federation of Medical Students Association) en VluchtelingenWerk Maastricht. Al direct aan het begin van de avond liep het vol.

 

Introductie door vluchtelingen

Er kwamen zoveel studenten en bezoekers (80) dat er twee leslokalen van Maastricht nodig zijn voor de introductie. Daarna waren de vluchtelingen zélf aan de beurt. De zaal werd muisstil wanneer Mwafaq A. uit Irak getuigde van zijn zware vlucht en dat hij al zijn familie en vrienden kwijtgeraakt is. De kunstenaar presenteerde ook zijn boek ‘Dagen des Doods’ met de tekeningen van zijn vlucht. Hij sloot af met een fraaie videopresentatie met bijpassende Arabische muziek. De toon werd gezet.
Later waren de twintigjarige Liberty en Grace (what’s in a name!) aan het woord. Ze werden uit Myanmar (Birma) naar Nederland uitgenodigd vanuit het vluchtelingenkamp. Ze deelden hun verbazing over ons land en haar eigenaardigheden. Dat de mensen zó lang konden zijn! Ze gaan een opleiding volgen via het UAF.

 

Internationaal diner

Daarna wachtten de bezoekers opvallend rustig in de rij om hun honger te stillen. Bijzondere gerechten uit Somalië, Ruanda en Azerbajdjan werden geserveerd. Onze vrijwilligers uit Maastricht hadden het duidelijk met liefde bereid. De sfeer was meteen gezellig.

 

Workshops

De eerste workshop werd verzorgd door Mpanzu Bamenga (Vluchtelingen in de Knel), Esther Nauts (AZC Heerlen, project Blik op de Toekomst) en een vluchteling met zijn advocaat. Hier werd verhaald over bijna-uitgeprocedeerde en illegale asielzoekers bij het vinden van toekomstperspectief.

Simone Naber, Mieke Kirkels (Emplooi) en Mathijs Westeijn (UAF) hielden de workshop over studie en werk. Bij het gedeelte ‘Intercultural communication’ werd enthousiast gereageerd met ‘me too’ op de herkenbare verhalen van de ‘culture clashes’.

Vanuit het IFMSA spraken een huisarts (George Wolfs) en psycholoog (Ken Smith) van het GGD over de obstakels waar de vluchtelingen mee kampen in de gezondheidszorg. Plechtig werden woorden zoals Trauma,  PTSS en Worsteling op het bord geschreven, dat maakte impact.

Iedereen was zeer te spreken over de informatieavond. Wij en de vluchtelingen hebben weer van ons laten horen!

dinsdag 11 juni 2013