Overige Publicaties

Bekijk alle overige publicaties van VluchtelingenWerk Zuid-Nederland.

 • Workshop voorkomt sociaal isolement

  Even een kletspraatje met de buurvrouw, met vrienden een terrasje pakken in de zomer of een kaartje kopen voor het museum. Vanzelfsprekend voor wie in Nederland opgroeit, maar voor vluchtelingen vaak intimiderende bergen op het pad naar een plek in het hart van de Nederlandse samenleving.Dat die bergen overwonnen worden, is noodzakelijk. Wie geen sociale contacten heeft, leeft een teruggetrokken bestaan en leert de taal niet goed spreken. Taalcoaches binnen het project ‘Taal in Beweging’ helpen vluchtelingen daarom met het opbouwen van een netwerk.


  Sociaal isolement

  Om hen een handje op weg te helpen, geeft Maya Butalid (56, op de foto) van VluchtelingenWerk Brabant Centraal ‘netwerkworkshops’ aan vluchtelingen. Net als Fatma, geeft Maya hen inzicht in het eigen sociale netwerk en tevens handvatten om dat netwerk verder uit te breiden. “Het netwerk van vluchtelingen is meestal heel beperkt,” vertelt Maya. “Vaak kennen mensen enkele landgenoten en hebben ze alleen een functioneel netwerk; de docent op school, een contactpersoon bij VluchtelingenWerk of de taalcoach. Van de taalcoaches hoorden we bovendien dat activiteiten buitenshuis alleen met hen ondernomen worden, en dat veel vluchtelingen de rest van de week thuis blijven. We zagen in dat netwerken niet alleen van de taalcoach, maar ook vanuit de vluchteling zelf moet komen. Onze workshop is meer een motiveercursus. Niemand vindt het leuk om maar alleen in een kamertje te zitten. Als dat te lang duurt, worden mensen depressief.”


  Eerste stap

  Tijdens het coachen neemt Maya ook haar eigen ervaringen mee. “Dertig jaar geleden kwam ik uit de Filipijnen naar Nederland”, vertelt Maya. “Ik kan me nog herinneren dat ik in sociale situaties steeds tegen mezelf moest zeggen; ‘Maya, zeg iets, zeg iets!’. Mensen schamen zich vaak omdat ze de taal slecht spreken. En als je het dan toch probeert, verstaan mensen je vaak nog niet.” In haar werk hoort Maya dagelijks terug van vluchtelingen hoe moeilijk dat is. 'In het land van herkomst ging het netwerken vaak vanzelf. Ze waren één met de omgeving. In Nederland is dat ineens anders en moeten ze altijd zelf die eerste stap zetten. Het is belangrijk een gelegenheid te vinden waar je anderen kunt ontmoeten. Maar als je dan ergens komt, spreken de aanwezige mensen vaak al met elkaar en is de kans groot dat je alsnog in je eentje zit. Je moet dus echt zelf durven. Zulke sociale situaties oefenen we met elkaar in de workshop.'


  * Bron: Magazine Taal in Beweging

 • Thuis in Brabant, het vluchtelingenvraagstuk vanuit kansen voor álle Brabanders

  In Brabant wordt hard gewerkt aan het vluchtelingenvraagstuk. Maatschappelijke partners VluchtelingenWerk Zuid-Nederland, ZET, het PON en Brabantadvies hebben de handen ineen geslagen om een bijdrage te leveren aan het vluchtelingenvraagstuk in Brabant.

  Met de publicatie ‘Thuis in Brabant, het vluchtelingenvraagstuk vanuit kansen voor álle Brabanders’ delen we onze kennis, veelbelovende voorbeelden en bieden wij een aantal handreikingen. Het meest urgent is op dit moment de opvang en huisvesting van asielzoekers en statushouders. Daarnaast vragen wij aandacht voor een integrale aanpak voor de lange termijn. Dit advies benadrukt de samenhang tussen huisvesting, gezondheid, scholing en onderwijs, werk, integratie en participatie. Met aandacht voor zowel de vluchtelingen als voor de Brabantse burgers: de samenleving vraagt om echt samen leven. De insteek is dat Brabanders, inclusief de nieuwkomers, er beter van kunnen en moeten worden. Asielzoekers en statushouders hoeven niet alleen geholpen te worden, zij brengen ook waardevolle ervaringen, ideeën en kennis mee. Zij kunnen samen met Brabantse burgers, overheid, maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijfsleven een actieve bijdrage leveren aan oplossingen. We hopen hiermee bestuurders en beleidsmakers van Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant een handreiking te bieden voor beleid. Infografic Thuis in Brabant, de brabantse manier.

   

  Gerelateerde publicaties:
  Het PON en het Verweij Jonkers Instituut (oktober 2015): Hoe denken Brabanders over vluchtelingen?

  BrabantAdvies (december 2015) Uit verre landen: Vluchtelingen in een gastvrij Brabant.

  het PON en het Verwey Jonker Instituut (december 2015). Mensen zoals jij en ik.

Deel dit met anderen