Week van de Werving: Maatschappelijk begeleider

“Wat ik mooi vind is die blik in de ogen wanneer je mensen vaker ontmoet hebt. Dat ze weten: ik kan mijn verhaal kwijt, er wordt naar me geluisterd, ik word geholpen en er is in ieder geval iemand die aan mijn kant staat.” Kanne Wiltink (46), moeder van drie kinderen is sinds 2016 als vrijwilliger actief betrokken bij VluchtelingenWerk in Heusden waar ze maatschappelijk begeleider en taalcoach is. Ook werkt ze voor een lotgenotengroep van mensen met autisme.

Maatschappelijk begeleider met een verhaal
Als kind is Kanne een paar maanden thuisloos geweest. In die periode verbleven zij en haar gezin een bij familie in huis. “Die korte periode alleen al zorgde voor veel onzekerheid. Het zorgt ervoor dat je het gevoel herkent van het niet weten waar je terecht komt. Ik bleef wel naar dezelfde school gaan, maar dat had al veel impact.” Als startcoach helpt ze vluchtelingen vijf maanden lang om hun administratieve zaken op een rijtje te krijgen. Zaken als een ziektekostenverzekering, de kinderen naar school, contact met de uitkering, communicatie over toeslagen en het aanvragen van de huisarts. “Het duurt een tijd voordat alle administratieve zaken geregeld zijn, maar wat ik mooi vind aan maatschappelijk begeleider zijn is dat ik hen het gevoel kan geven dat het allemaal goedkomt.”
Ze ziet de mensen die ze helpt één keer in de week. “Ik probeer een bepaalde basis te creëren, waarin ze rustig kunnen landen, wat op kunnen bouwen en zich welkom voelen.” Dit doet ze nu drie jaar, samen met een andere collega.

Van taalcoach naar Taalcafé
Kanne is begonnen als taalcoach en heeft zich  verder ontpopt in het Taalcafé, ze helpt nu twee jaar mee. “Het Taalcafé is ontstaan vanuit onze vestiging toen er in 2015 een groepje vluchtelingen uit Syrië met meerdere mannen tegelijk werden geplaatst. Ze hadden toen nog geen woning en ze konden nog niet naar school. Toen is het idee gekomen om dit groepje wat Nederlands te leren.” Het Taalcafé biedt de mogelijkheid om simpelweg een momentje van contact te creëren door het drinken van koffie en gezellig samen te kletsen.. Die gesprekjes  gaan over de gebeurtenissen van de week, de seizoenen, feestdagen, nieuwtjes en lokale evenementen. “Het is leuk om meerdere mensen tegelijk te kunnen helpen met het bouwen aan een Nederlandse woordenschat. Voor mensen zonder taalcoach is het ook een moment om eens in de week  sociale interactie te hebben met elkaar.”

Waardevol mensenwerk
Als maatschappelijk begeleider en taalcoach heeft Kanne de mogelijkheid om de mensen van dichtbij mee te maken. Ze levert een bijdrage door mensen te helpen met  de opbouw van een leven in Nederland. Ze legt uit: “Het werken voor VluchtelingenWerk is echt mensenwerk. Je hebt te maken met mensen die kwetsbaar zijn en afhankelijk van je zijn. Er zijn maar beperkte momenten om ze te helpen die basis te krijgen. Ondanks de taalbarrière, die zeker lastig is, is het een mooie uitdaging om contact op te bouwen.
Je kunt in dit werk echt zijn wie je  bent en jezelf laten zien. Aan de andere kant mag je jezelf ook bewaken voor wat je niet wilt, want het kan ook intensief zijn af en toe. Het is goed om eerlijk te zijn naar jezelf.”


VluchtelingenWerk zoekt nieuwe krachten
Vrijwilligers zijn de grote kracht van onze organisatie. Zij helpen vluchtelingen bij het vinden van hun weg in de samenleving en regelen allerlei praktische zaken. Zij bijten zich vast in een asielprocedure of helpen bij inburgering, onderwijs, het vinden van werk, geven taallessen of voorlichting.

Wil jij ook belangrijk werk doen waarbij in meer dan één opzicht een wereld voor je opengaat? Echt iets betekenen voor een vluchteling? Kijk dan op: www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland/word-vrijwilliger

donderdag 19 september 2019