Word vrijwilliger – een ervaring die je niet wilt missen!

Als vrijwilliger of stagiair kun je echt iets betekenen voor vluchtelingen. Asielzoekers bijstaan tijdens hun asielprocedure, vluchtelingen wegwijs maken in het complexe Nederland, de taal met iemand oefenen en nog veel meer.

Waarom kiezen wij er bewust voor om met vrijwilligers te werken?

Vrijwilligers zijn de drijvende kracht van VluchtelingenWerk Nederland. Zij zetten hun individuele talenten in ten behoeve van vluchtelingen. Samen met de beroepskrachten vormen zij een professionele organisatie.

  • Vrijwilligers vormen de basis van de organisatie, zonder vrijwilligers geen VluchtelingenWerk. Vrijwilligers geven vluchtelingen persoonlijke, intensieve begeleiding. Vrijwilligers acteren vaak lokaal en zetten hun eigen netwerk en kennis actief in voor vluchtelingen. Het resultaat is een kwalitatieve dienstverlening op maat.
  • Vrijwilligers dragen als betrokken burgers bij aan het draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving. Draagvlak in de samenleving is cruciaal voor een goede integratie.
  • Vrijwilligers brengen verschillende talenten en ervaringen mee en kunnen deze inzetten bij werkzaamheden. Aan de hand van de wensen en mogelijkheden van een vrijwilliger wordt gekeken welke werkzaamheden en daarbij horende verantwoordelijkheden hierbij aansluiten.
  • Vrijwilligers worden begeleid, ondersteund en geëquipeerd zodat zij in staat zijn zelfstandig en gemotiveerd hun taken uit te voeren. Een vrijwilliger kan terugvallen op een beroepskracht voor advies en ondersteuning.

Er zijn tal van redenen waarom mensen ervoor kiezen om bij VluchtelingenWerk vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen. 

  • Je doet werkervaring op en zet jouw ervaring in om anderen te helpen.
  • Bij ons werk je in een team. Je bouwt aan je netwerk en doet sociale contacten op.
  • Je werkt aan je persoonlijke groei en ervaart andere culturen.
  • Je helpt je medemens en levert een bijdrage aan de maatschappij.

Wat zou jouw reden zijn? Word bovenal vrijwilliger omdat het je leuk lijkt!

Zoek een vacature die bij je past of neem contact op met VluchtelingenWerk in jouw gemeente om jouw mogelijkheden te bespreken. Vind de contactgegevens door bovenaan deze pagina je postcode of woonplaats in het zoekveld te typen.

Vind je hier geen geschikte vacature? Geen nood! Neem dan contact op met de locatie waar je aan de slag zou willen en laat ons weten wat jouw talenten zijn. Wij gaan dan met jou in gesprek om uit te zoeken of en wat we dan voor elkaar kunnen betekenen.

 

Jikke is vrijwilliger en vertelt in onderstaande video waarom zij zich voor vluchtelingen inzet:

Vrijwilliger Jikke vertelt - VluchtelingenWerk Nederland

Neem contact op met ons!

Heb je een goed idee of specifieke ervaring die je voor VluchtelingenWerk wilt inzetten?

Neem contact op met de vrijwilligerswerving via deze link.

Training en cursussen

VluchtelingenWerk is een organisatie met maar liefst 40 jaar ervaring in het begeleiden van en werken met vluchtelingen. Wij werken met 12.500 vrijwilligers, die we middels trainingen en cursussen helpen met hun rol als begeleider.

Nationale Vrijwilligersdag: Vrijwilligers bedankt!

07-12-2019

Op 7 december was het Nationale Vrijwilligersdag.