'Aanstaande zaterdag is de dag van de openstaande deuren'

Shermin Amiri kwam vanuit Iran bijna zes jaar geleden naar Nederland. Nu is hij als trajectbegeleider van VluchtelingenWerk Rotterdam een geweldige collega die voor iedereen klaar staat. En die daarnaast ook nog prachtig kan schrijven. We vroegen hem naar zijn herinneringen aan het azc.

‘Het was een koude avond, 29 december van 2011. Nadat ik mij had aangemeld bij het COA in Ter Apel, liep ik mee met een groep asielzoekers naar de andere kant van het hek, naar de plek, waar ik mocht slapen. Een afstand van 300 meter, de langste afstand die ik ooit in mijn leven heb moeten bewandelen. Ik was onderweg naar een onbekende en angstwekkende toekomst.
Dit gevoel was ook duidelijk zichtbaar op alle gezichten, die ik daar was tegengekomen. Het azc was de enige veilige plek waar wij onze verhalen en onze angsten met elkaar konden delen. Als bewoners aan deze kant van het hek waren wij echter niet op de hoogte van angsten en zorgen van bewoners aan de andere kant.

Belemmerende factoren

Aan de ene kant angst voor het onbekende. Een onbewust verdedigingsmechanisme, dat ruimte biedt aan populisten om hun polariserende ideeën te presenteren aan de maatschappij. Dat zorgt voor onrust onder mensen die dagelijks te kampen hebben met diverse problematieken, waaronder schulden, werkloosheid, ziektekosten, overlast, criminaliteit, etc.
Aan de andere kant, de asielzoeker die terechtkomt in een land waar hij niks of te weinig vanaf weet. De taalbarrière en de vreemde cultuur zijn niet de enige belemmerende factoren die nieuwkomers in de weg staan, een identiteitscrisis ontwikkelt zich als een ziekte die in een korte periode tot onherstelbare schade kan leiden. Kortom, integreren gaat het makkelijkst als je welkom bent.

Openstaande deuren

Migratie en de komst van asielzoekers zijn onderwerpen waar juist met een kritische blik naar gekeken moet worden en waarover wij met elkaar in gesprek moeten gaan. Open azc dag is een bijzondere mogelijkheid voor beide groepen, waar zij hun angsten en zorgen met elkaar kunnen delen. Bij deze wil ik jullie allen uitnodigen om een kijkje te nemen en een bakkie te doen met vluchtelingen. Maak er een gezellige dag van, neem familie en vrienden mee!
Aanstaande zaterdag is de dag van de openstaande deuren. Laat vluchtelingen kennis maken met barmhartigheid en Nederlandse gastvrijheid.

Bergen beklimmen

Aanstaande zaterdag ben ik aanwezig op azc Beverwaard in Rotterdam om in gesprek te gaan met bezoekers. Ik zal jullie meenemen naar alle momenten die ik in het azc heb mee moeten maken, en alle bergen die ik hier heb moeten beklimmen om opnieuw een bestaan op te bouwen.'

Op zaterdag 22 september 2018 openen 40 asielzoekerscentra (azc's) hun deuren voor bezoekers. Ben jij altijd al benieuwd geweest naar het leven op een azc? Kom dan zeker langs.

 

Je bent van harte welkom

Op zaterdag 22 september staan de deuren voor iedereen open van 13.00 tot 16.00 uur.
Door ontmoetingen tussen Nederlanders en de bewoners van het asielzoekerscentrum ontstaat er begrip voor de situatie van vluchtelingen. Daardoor vergroten we het draagvlak en krijgen bezoekers een beeld van het werk dat VluchtelingenWerk en andere organiserende partijen doen.

Locaties en programma

In de regio Zuidwest-Nederland zijn zaterdag de azc's in Katwijk, Middelburg, Rotterdam en Rijswjk geopend. Per locatie kun je hier het dagprogramma zien.

donderdag 20 september 2018

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail