Een spoedcursus Nederlandse taal en het Delftse studentenleven

Studenten van de TU Delft kwamen op het idee om in een versneld traject jonge, hoogopgeleide vluchtelingen klaar te stomen voor een plek op de arbeidsmarkt of te laten instromen op de universiteit. Het doel is vluchtelingen de kans de geven in korte tijd de Nederlandse taal, cultuur en het universiteitsleven zo goed mogelijk te leren kennen.

Christa Drent, teamleider van het project namens VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland, hoorde in de eerste contacten met de TU-studenten, dat ze het nieuws over vluchtelingen volgden. Ze wilden iets doen, maar wisten niet goed hoe ze een bijdrage konden leveren. Tot het idee ontstond om ambitieuze vluchtelingen de Nederlandse taal te leren van niveau 0 tot Staatexamen-niveau-2 in slechts twaalf maanden. Zo ontstond Engineers 4 Refugees (E4R). Op deze manier konden de initiatiefnemers ook het maatschappelijk belang onder medestudenten aan de TU Delft goed aankaarten. De pilot was een succes, momenteel nemen twaalf vluchtelingen enthousiast aan het project deel.

Studentenhuis

VluchtelingenWerk is in het mooie project verantwoordelijk voor de begeleiding van de deelnemers, en werkt ook nauw samen met NLtraining, dat de docenten klaarstoomt voor de taalcursus. Volgens Christa, die enorm veel voortgang ziet bij de vluchtelingen, is Engineers 4 Refugees een ontzettend leuk en doeltreffend initiatief omdat, ‘het de vluchtelingen meteen ook introduceert in het Nederlandse studentenleven. De deelnemende studenten van de TUDelft weten alle 'ins en outs' op de universiteit en kunnen elkaar zo goed mogelijk de weg wijzen’. 
Bente Kamp, die de externe relaties regelt van het project, bevestigt dit en geeft als voorbeeld dat de deelnemers, door het doeltreffende 'buddysysteem' ook een keer bij een studentenhuis langs zijn geweest en bijvoorbeeld samen Sinterklaas hebben gevierd.

Stamppot en boerenkool

Het buddysysteem maakt dit initiatief echt uniek. Het geeft alle deelnemers de kans om van verschillende culturen te leren, door vele georganiseerde activiteiten zoals het eten van stamppot, erwtensoep, boerenkool en andere Nederlandse gerechten.  Naast het buddysysteem zijn ook de plusmodules een belangrijk onderdeel van het project. Deze modules leggen vooral de nadruk op vaardigheden die van belang zijn op de arbeidsmarkt, zoals het leren pitchen en presenteren in een professionele werksfeer.

Sneltreinvaart

De studenten van E4R vinden het vooral mooi om te zien hoe vluchtelingen hier nu verder kunnen met de passie die ze in het land van herkomst dachten te moeten achterlaten, zoals architectuur of industrieel ontwerpen. Omdat het tempo zo hoog ligt, is het duidelijk hoe snel alle deelnemers vooruitgaan en met steun van de buddies, wordt het hele taalkundige proces veel aangenamer om in 'sneltreinvaart' mee te maken.

 

 

 

 

Voor meer informatie over het project, kijk op http://engineers4refugees.com/

 

 

woensdag 7 februari 2018