dinsdag 3 april 2018

Activiste komt op adem in Middelburg

In het kader van “Shelter City” verleent Gemeente Middelburg vanaf maart tot 1 juni onderdak aan Diana Mailosi, mensenrechtenverdediger uit Zimbabwe.

Diana Mailosi is een bekende en openlijk lesbische vrouw in Zimbabwe. Zij zet zich in om de zelfredzaamheid van LHBT – oftewel lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders - te vergroten. Zo heeft ze meegewerkt aan het onderzoek van de Verenigde Naties naar de mensenrechten in Zimbabwe. De strijd van Diana Mailosi is niet makkelijk. Zimbabwe geldt als een van de minst vriendelijke landen op het gebied van LHBT.
 

Shelter City

Shelter City is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt landelijk gecoördineerd door de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace. Sinds enige jaren biedt Middelburg als Shelter City elk jaar één of meer mensenrechtenverdedigers de gelegenheid om drie maanden op adem te komen. Doel is dat de mensenrechtenverdediger vervolgens met nieuwe energie, nieuwe kennis en een breder netwerk het waardevolle werk in eigen land kan voortzetten. Diana Mailosi is de vijfde mensenrechten-verdediger op rij in Middelburg.

Begeleiding VluchtelingenWerk

De opvang en begeleiding in Middelburg wordt door verschillende organisaties mogelijk gemaakt, waaronder de lokale afdeling van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. Vrijwilliger Eric Sloof van VluchtelingenWerk ziet Diana ongeveer twee keer per week. 'We hebben eerst samen de omgeving verkend. De Zeeuwse deltawerken waren hier natuurlijk een onderdeel van. Wij spreken veel over het verschil tussen de situatie in Zimbabwe en Nederland', zegt Eric. 'Ik gun Diana hier een prettige tijd toe waarin zij haar kennis op het gebied van mensenrechten  kan verbreden en delen.'

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018