woensdag 13 december 2017

EigenBaas: Gat in de markt met eigen cultuur

Dat er heel wat bij komt kijken wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, dat is wel duidelijk. Je moet niet alleen een gat in de markt vinden, maar ook met een gedegen bedrijfsplan op de proppen komen. Deelnemende statushouders van het project EigenBaas krijgen niet alleen te maken met nieuwe terminologie, maar ook de Nederlandse taal vormt een uitdaging. Een kijkje in de keuken bij dit bijzondere project.

EigenBaas startte medio september en de stemming is zeer positief. Zo hebben Hussein en Widad met hun Arabische taalstichting Alyasameen een concreet beeld van wat zij willen opzetten. Aanleiding voor het opzetten van hun Taleninstituut is dat zij graag voor hun kinderen hun eigen culturele achtergrond inclusief de taal levend willen houden. ‘Wist je dat Arabisch de 5de wereldtaal is? vraagt Hussein. ‘Arabisch wordt in meer dan 53 landen wereldwijd gesproken.’

Twee kanten

‘Bovendien’, vertelt Widad,  ‘werkt het van twee kanten. Mensen met een Arabische achtergrond willen hun taal graag blijven spreken en doorgeven. Nederlandse ondernemers willen graag zo goed mogelijk voor de dag komen bij hun zakenpartners uit  landen als Dubai of de Emiraten.’
Een van de grote verschillen die zij als startende ondernemers zien is dat Nederlanders meteen ter zake komen terwijl hun Arabische zakenpartners eerst uitgebreid over het weer beginnen en pas na een half uur over zaken beginnen. Met Alyasameen willen Hussein en Widad niet alleen de Nederlandse markt, maar heel Europa bedienen. Aan enthousiasme, visie en grenzeloze ambitie geen gebrek.

Koffieleut

Ook bij Emnet loopt haar achtergrond en cultuur als een rode draad door haar  ondernemingsplan: een koffiehuis met verse koffie uit Eritrea. Zij wil ons niet alleen kennis laten maken met de smaak, maar ook met de manier waarop koffie in haar land van herkomst gedronken wordt. ‘Koffie drink je samen, het is een social event’,   zegt Emnet. Zelf is zij een ontzettende koffieleut en ze is ervan overtuigd dat haar koffiehuis hier ook een goede kans van slagen heeft.

Hoe het verder gaat met de deelnemers in het EigenBaas project en wie financiering van Qredits ontvangt om de plannen ook daadwerkelijk te realiseren, zien we begin 2018.
Voor nu lijkt Eigen Baas in ieder geval een project dat the best from both worlds samenbrengt.

Mooie samenwerking

In EigenBaas Avondschool krijgen dertien vluchtelingen twintig weken lang een intensief programma aangeboden dat hen voorbereidt op het starten van een eigen bedrijf. In de training werken ze stap voor stap toe naar een ondernemingsplan, naar de presentatie daarvan ten overstaan van een deskundige jury en naar concretisering van hun droom.
Voor het tot stand komen van de cursus hebben Qredits Microfinanciering Nederland en VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland nauw samengewerkt. Albeda College biedt de faciliteiten voor de pilot, het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam hielp bij het selecteren van de groep deelnemers, die bestaat uit mannen en vrouwen. Een aantal van hen wil een restaurant openen, anderen dromen ervan een mobiele autowasinstallatie te exploiteren, een taalschool te beginnen of motoronderdelen te importeren.
De EigenBaas Avondschool in Rotterdam is een pilot. Als de pilot slaagt, zullen in Rotterdam of elders in het land nieuwe cursussen worden opgezet.
 

 

Deel dit met anderen

Kom in actie voor vluchtelingen op Koningsdag 2018