donderdag 25 januari 2018

EigenBaas: Pak je podium, pak je kans

Wat een mooi begin van het nieuwe jaar om aan te mogen schuiven bij de deelnemers van de EigenBaas Avondschool op het Albeda college in Rotterdam. In september startten dertien statushouders met een intensief traject om hun eigen bedrijf op te zetten. Het project is een uniek samenwerkingsverband tussen Qredits Microfinanciering Nederland, Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland en de Gemeente Rotterdam. Stap voor stap, van ondernemingsplan tot presentatie, krijgen de deelnemers begeleiding in de start naar hun eigen bedrijf.

Vanavond staat Patrick van Gils van Toppresentaties als gastspreker voor de klas. Hij geeft de deelnemers een workshop succesvol pitchen en presenteren. De eindpresentatie is al over twee weken dus deze workshop komt als geroepen. Iedereen luistert vol aandacht naar het boeiende relaas van Patrick. En het luisteren is maar van korte duur, want de deelnemers moeten zelf aan de slag. Ze moeten hun eigen bedrijf presenteren en zoals Patrick blijft herhalen: 'Maak je zichtbaar'. 

Zeepkistje

Eén voor één nemen de deelnemers plaats op een zeepkistje en met microfoon in de hand krijgen ze maximaal drie minuten de tijd om hun bedrijf te pitchen. Iedereen krijgt na afloop een hartelijk applaus. Wat doen ze het goed! Van zenuwen is niets te zien, ook al zijn ze bij iedereen zeker aanwezig. Van Patrick moeten ze aan het einde van hun pitch een vraag stellen aan het publiek. Dat leidt tot boeiende interactie en geeft nieuwe inzichten. De coaches van de deelnemers zijn ook zeer onder de indruk. Initiatiefnemer vanuit VluchtelingenWerk Romke van der Steeg benadrukt dat iedereen zo ontzettend vooruit is gegaan. 'Je ziet dat ideeën nu veel meer gestalte hebben gekregen en dat iedereen enorm gegroeid is.'
Met deze mooie ervaring op zak, gaan de deelnemers zich voorbereiden op hun eindpresentaties. Met toegenomen zelfvertrouwen en de handige tips van Patrick en hun coaches wordt het zeker een succes! 

Mooie samenwerking

In EigenBaas Avondschool krijgen dertien vluchtelingen twintig weken lang een intensief programma aangeboden dat hen voorbereidt op het starten van een eigen bedrijf. In de training werken ze stap voor stap toe naar een ondernemingsplan, naar de presentatie daarvan ten overstaan van een deskundige jury en naar concretisering van hun droom.
Voor het tot stand komen van de cursus hebben Qredits Microfinanciering Nederland en VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland nauw samengewerkt. Albeda College biedt de faciliteiten voor de pilot, het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam hielp bij het selecteren van de groep deelnemers, die bestaat uit mannen en vrouwen. Een aantal van hen wil een restaurant openen, anderen dromen ervan een mobiele autowasinstallatie te exploiteren, een taalschool te beginnen of motoronderdelen te importeren.
De EigenBaas Avondschool in Rotterdam is een pilot. Als de pilot slaagt, zullen in Rotterdam of elders in het land nieuwe cursussen worden opgezet.

Deel dit met anderen