donderdag 28 september 2017

Eiman Ghadban is juf in de bibliotheek van Noordwijk

Het is inmiddels al weer drie jaar geleden dat Eiman Ghadban (37) als vluchteling met haar gezin naar Nederland kwam. En ze heeft niet stilgezeten. Ze spreekt de taal heel behoorlijk en heeft het inburgeringsexamen afgelegd. Ze wacht nog op de uitslag maar heeft vertrouwen in een goede afloop. Nu wil ze anderen helpen. Met een prachtig idee!

Ze is zelf moeder van vier en merkte dat kinderen van vluchtelingen op school soms tegen een leerachterstand aanlopen omdat ze de taal nog niet machtig zijn. De eigen ouders kunnen soms niet helpen omdat ze zelf nog Nederlands aan het leren zijn. Eiman werkte voor haar vlucht uit Syrië in het onderwijs. Ze had het idee om op zaterdagen een aantal (Arabisch sprekende) kinderen huiswerkbegeleiding te geven. Het enige dat ze nodig had, was een geschikte locatie.

Bibliotheek

En daar kwamen haar contacten bij VluchtelingenWerk Noordwijk om de hoek kijken. Letterlijk, want Vluchtelingenwerk Is ook gehuisvest in de bibliotheek Noordwijk. Een betere plek om de taal te leren dan de bibliotheek kun je je niet wensen. Via VluchtelingenWerk waren er snel afspraken gemaakt met de bibliotheek die de deuren graag opende voor dit doel. Afgelopen zaterdag was de tweede keer dat er zo’n 25 kinderen uit Noordwijk en omgeving huiswerkbegeleiding kregen. De kinderen zijn enthousiast, willen graag leren, en ze vinden het erg leuk elkaar hier te ontmoeten. Op deze manier kunnen ze in hun moerstaal vragen stellen.

Blij en trots

Tijdens de lessen was er ook belangstelling vanuit VluchtelingenWerk. Monique van den Hoonaard, die een team van vrijwillige maatschappelijke begeleiders aanstuurt, kwam een kijkje nemen. 'Dit is precies het soort initiatieven dat we vanuit VluchtelingenWerk van harte ondersteunen. Vluchtelingen - of eigenlijk: statushouders, die zich inspannen om anderen te helpen integreren. In onze visie op maatschappelijke begeleiding stellen we de mogelijkheden van de vluchteling centraal en stimuleren het eigen vermogen om maatschappelijk betrokken te zijn. Wat Eiman doet, werkt het best. Daarom zijn we als VluchtelingenWerk Noordwijk heel blij en trots op dit initiatief', aldus Teamleider Monique van den Hoonaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit met anderen