maandag 5 maart 2018

Noor Al-Ani: goed voorbeeld doet goed volgen

Op haar elfde las Noor Al-Ani werken van Shakespeare. Het was voor haar dan ook een logische keuze om na de middelbare school aan de universiteit van Aleppo Engels te gaan studeren. Door de oorlog kon ze echter haar studie niet afmaken, en ook nam haar leven daarna een onverwachte wending: sinds twee jaar woont ze in Rotterdam, waar ze zich sterk maakt voor andere vluchtelingen.

Vluchten en zwerven

Noor (29 jaar) zit aan een warme chocolademelk in een koffiehuis in Rotterdam Noord, waar ze terugblikt op haar leven in haar geboorteland Irak. Ze vertelt hoe de situatie begin deze eeuw steeds dreigender vormen aannam, en er om hen heen ook kinderen werden gekidnapt voor wie vervolgens losgeld werd geëist. Om zijn twee dochters dit lot te besparen besloot haar vader met zijn gezin naar buurland Syrië te vluchten. Tot daar de oorlog uitbrak en ze ook uit Syrië moesten vertrekken. Vervolgens woonde Noor enkele jaren in diverse landen in het Midden-Oosten, waaronder Jordanië en Saoedi-Arabië.

Integreren in Nederland

Eenmaal in Nederland, waar ze zich bij haar man in Rotterdam voegde, besloot ze geen tijd te verliezen. Al snel slaagde ze voor het A1-taalexamen en momenteel is ze zich aan het voorbereiden voor het B2-niveau. Om vaker Nederlands te kunnen praten, begon ze als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. ‘Ik ben tolk voor vooral Irakese en Syrische vluchtelingen’,  legt ze uit. ‘Ieder land heeft zijn eigen Arabisch dialect en ik spreek dat van beide groepen.’

Vrijwilligerswerk

Veel vluchtelingen met wie ze te maken krijgt, vragen Noor hoelang ze al in Nederland is. ‘Als ik zeg dat ik twee jaar hier ben, zijn ze verbaasd, want ze denken zelf vier of vijf jaar. Hoe heb je dat bereikt, willen ze dan weten. Ik vind het heel mooi om een goed voorbeeld te zijn voor hen. Door hard te werken kun je alles bereiken, zeg ik hun. Daar krijgen ze positieve energie van, want ze denken dat het onmogelijk is om hier te integreren. Maar de eerste stap is de taal. Als je de taal beheerst en begrijpt, kun je daarna misschien vrijwilligerswerk doen, leer je meer mensen kennen, krijg je een baan, en voel je je ten slotte thuis.’ Behalve tolk is Noor ook maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk. Ze vindt het leuk om mensen te helpen, haar eigen ervaringen door te geven. Zelfs zo leuk dat ze na het behalen van haar B2-examen maatschappelijk werk gaat studeren.

Hippe hoofdbedekking

Het interview met Noor kan niet worden afgesloten zonder te vragen naar haar hippe hoofdbedekking: een azuurblauwe tulband. Ze knikt en lacht: ‘Mensen weten nooit waar ik vandaan kom, juist door die tulband. Ze denken soms uit Pakistan.’ Haar keuze voor deze hoofdbedekking vraagt natuurlijk om uitleg. In Syrië en Irak dragen veel vrouwen een tulband, vertelt ze, dat komt in die landen steeds meer in, het is een beetje een trend. Het is overigens niet verplicht je haar te bedekken, voegt ze toe. Haar zus doet dat bijvoorbeeld niet; dat Noor het zelf wel doet is haar eigen vrije keus.

Deel dit met anderen