Terugkeren naar Ghana: hulp bij de herstart

Collega Frieda Koopmans, teamleider van de terugkeerprojecten 'Een Nieuw Hoofdstuk' en 'Met Opgeheven Hoofd' bezocht – met drie collega’s van andere regio's – begin november 2017 onze partnerorganisatie in Ghana. Ze bekeek daar hoe de terugkeer van Ghanezen vanuit Nederland naar hun vaderland verloopt. Wat helpt? En wat kan beter?

Het hoofddoel van het bezoek was om te kijken hoe partnerorganisatie AG-care de reïntegratie van terugkeerders begeleidt en hoe wij cliënten zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op vertrek. Onze gesprekspartners benadrukten het belang van (financiële) steun die een cliënt gedurende zijn/haar tijd in Europa geeft. Grace vertelde: 'People who supported their family, even with little money, are more easily helped out.' Soms is het nodig om te bemiddelen binnen de familie en voert Grace namens de cliënt gesprekken met de familie.
De Nederlandse delegatie leert Grace kennen als een vurige, oplettende en toegewijde sociaal werker die het als haar plicht ziet alle terugkeerders een start te laten hebben waarmee een waardig nieuw bestaan kan worden opgebouwd. 'Let them regain their dignity', is haar doelstelling.

 

De Nederlandse delegatie en de collega's van AG-Care. Derde van links Grace, vierde van links Frieda Koopmans

 

 

 

 

Op dag drie  van het werkbezoek aan Ghana spreekt Frieda met drie terugkeerders: Ernest, Joseph en Joshua. Ze vertellen één voor één hun verhaal.
Ernest was vier jaar illegaal in Nederland nadat zijn studievisum was verlopen. Waarom ging hij? 'It’s a competition. All your friends are going. But things did not turn out for me in Europe. And to return again to Ghana was not easy. I had a tough time getting there and now I’m back in Ghana I want to tell what I have seen in Europe and share my experiences.'
Grace licht toe dat Ernest heel actief is in hun bewustwordings- en informatiecampagnes over migratie naar Europa. Ernest zelf is vooral Grace heel dankbaar, hij heeft zelfs zijn dochter naar haar vernoemd!

Schoenmaker

Ernest trok na terugkeer weer in bij zijn moeder, Grace hielp hem bij het opstarten van zijn bedrijf. Zij ging met hem mee naar de markt en hielp hem om de juiste spullen te kopen. Hij vertelt dat hij nu schoenen maakt en begint verschillende paren uit zijn tas te halen. De schoenen zijn prachtig en uit zijn verhaal spreekt geweldig veel kracht en doorzettingsvermogen!
Hij vertelt dat hij voor dat hij weg ging zijn beroep - schoenenmaker, geen waardig beroep vond. Maar nu hij in Europa is geweest beseft hij de waarde van zijn vakmanschap. Hij heeft nu ook een generator kunnen aanschaffen en oogst daar respect mee. 'I can also work if there is a power black out. And people are standing there and looking at my shop and see me working. And then they think ‘hey this guy has upgraded.'
De verhalen van taxi-chauffeur Joseph en Joshua zijn ook bijzonder en tonen aan hoe moeilijk de stap is vanuit ‘het Europese beloofde land’ terug te keren. Het zijn verhalen over verwachtingen, mislukkingen, pijn en schaamte. De mannen vertellen ook hoe moeilijk het kan zijn bij terugkeer. Niets gaat vanzelf. Maar gelukkig is er hulp. Van de geweldige Grace en haar collega's.

maandag 27 november 2017