donderdag 8 februari 2018

'Wees de zijwieltjes van vluchtelingen bij hun fietstocht'

Afgelopen week nam ze afscheid. En dat doet een beetje pijn. Bij haar. Maar ook bij ons. Rebecca van Veldhuizen liep stage als maatschappelijk begeleider in Gorinchem. De derdejaars studente hbo-pedagogiek uit Ameide kijkt trots terug op de maanden die ze als 'zijwieltjes' fungeerde, voor vluchtelingen die hier leerden fietsen en de weg verkenden. Rebecca schreef een prachtige afscheidsbrief: ‘Ga even terug naar het moment dat je zelf leerde fietsen, was dat niet angstaanjagend spannend?'

‘Zo, dat was het dan. Na maanden intensief begeleiding te hebben geboden aan statushouders bij VluchtelingenWerk is het einde van mijn periode gekomen. En om eerlijk te zijn, dit valt best zwaar. Ik heb mensen mogen ontmoeten, leren kennen, vertrouwen, verbinden, troosten en ik heb naar ze mogen luisteren. Ik heb ze mogen leren fietsen in de Nederlandse samenleving (letterlijk en figuurlijk).

En dan komt nu het moment dat je moet loslaten en dat ze zonder jou de weg moeten vervolgen. Die weg kan soms verdomd  lastig en hard zijn. Met alle verkeersborden en stoplichten niet te vergeten. Hoe graag ze ook zouden willen, het groene licht staat helaas niet altijd aan hier in Nederland. Ze zullen vallen en fouten maken, maar hoort dat niet stiekem bij groeien? Steken wij onze hand ook niet uit naar onze kinderen die hulp nodig hebben die zijn gevallen of laten we ze liggen?

Zullen wij de fouten van onze kinderen die soms nog niet gewend zijn aan alle gebruiken, niet vergeven? Ga even terug naar het moment dat je zelf leerde fietsen, was dat niet angstaanjagend spannend? Je wilde recht fietsen, geen fouten maken en net als de andere kinderen meekomen met de rest. Om het echt te kunnen had je iets of iemand nodig die het je leert en je ondersteunt.

Als we Nederland willen optimaliseren moet iedereen de kans krijgen om mee te kunnen en mogen doen. Want de wil is er en waar een wil is, is een weg. Wees daarom die zijwieltjes tijdens de fietstocht en bied steun, respecteer en luister op die soms harde en moeilijke weg. Wees het zetje tot die groei en breng onze multiculturele samenleving weer tot een bloei. Kijk om.

Soms kan het snel gaan!’

 

Dank je wel Rebecca voor je mooie brief, en vooral ook voor je hartverwarmende inzet. Succes met je studie. En we zien je heel graag weer snel terug. Misschien als vrijwilliger?

Zoek je ook een stageplek, als 'zijwieltjes' voor nieuwkomers die hier leren fietsen en hun weg proberen te vinden? Kijk hier naar het aanbod.

 

Deel dit met anderen